Aktív Életmód Központ épül Felsőtárkányban

 2012. november 06. 17:22

Komplex szolgáltatásokkal rendelkező aktív életmódközpont létrehozását tervezi a Hegyikristály Öko-Park KFT. a különleges turisztikai besorolású 18 hektáros területen a Bükk kapujának nevezett  Felsőtárkányban. A település környezetében található környezeti értékek és látványosságok kitűnő célpontjai a lovas és kerékpáros turizmus számára.

Nagyvadas terület lévén gazdag vadállománnyal évszázados vadászati tradíciókkal rendelkezik, így a vadászturisztikai céllal érkezők is vendégei lesznek a kialakításra váró központnak. A Kft. egy olyan épületegyüttes felépítését tervezi, amely helyet ad az aktív, egészséges életmódot folytató zöld turizmust kedvelő emberek számára a gasztronómia, mozgáskultúra és lovaglás egybekötésével.

A beruházás az Európai Unió támogatásával valósul meg az ÉMOP-2.1.1/C-11-2012-0015 pályázat keretén belül. A kedvezményezett Hegyikristály Öko-Park Kft., az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 49.847.503 Ft. A beruházással 4 új munkahelyet létesít a Kft.

A kialakított épületek egész évben igénybe vehető szolgáltatásnyújtást tesznek lehetővé több napos turisztikai programokkal. A központ egy főépülettel, egy istállóval és egy 800 négyzetméteres fémvázas ponyvával fedett lovardával bővül, így az időjárástól függetlenül is lehetőséget biztosítanak az ide látogató vendégek és csoportok számára. Iskolás, alsó és felső tagozatos diákoknak tanórákon belüli és tanórákon kívül lovagoltatásra is alkalmuk nyílik országos lovas programok keretei között. A fejlesztés a turizmus szezonalitását is javítja mivel a fedett lovarda használata, a wellness-részleg rossz idő esetén is, illetve főszezonon kívül is használható. Rendszeres programokként szerepel a lovagoltatás, állatsimogatás és az állatok etetése. A vendégeknek alkalmuk lovastúrázásra, bakancsos barangolásokra, íjászatra, természetjárásra, mellett számos egészségmegőrző, súlycsökkentő kúrán is részt vehetnek. Az ide látogatók személyes tanácsadáson és konzultáción kaphatnak felvilágosítást a nekik legmegfelelőbb életmód kiválasztásáról.
Az Aktív Életmód Központ teret ad kiscsoportos meetingek, tréningek megszervezésére is, míg a wellness-részleg a szépségápolás, masszázs, fürdő, gőzkabin, só-kamra kipróbálását teszi lehetővé szakemberek és képzett előadók segítségével.

Az Eger-Felsőtárkány regionális kerékpárút-hálózat tárkányi szakasza megépült így könnyítve az Egerbe való könnyed bejutást. A település vezető iparágává fokozatosan a turizmus válik a helyi adottságokat figyelembe véve a pihenő turizmus a természetet kereső zöld turizmus iránti igény növekedése várható.
A Hegyikristály Öko-Park Kft. és a felsőtárkányi önkormányzat szoros együttműködésének fontos és hosszú távú célja, hogy a gyermekek mellett a természetet a szabadban végezhető mozgást és sportot, a vidéki életet kedvelő felnőttek és családok, pihenni vágyó turisták minél nagyobb számban és minél hosszabb időre látogassanak a településre. A fejlesztések nyomán a turisztikai bevételek emelkednek, a körzet ismertsége és látogatottsága nő, ami további fejlesztéseket generálhat, javulhat a programkínálat is. Mindezek révén pedig a helyi vállalkozások száma és bevétele is növekedhet, párhuzamosan a település adóbevételével.
Az Aktív Életmód Központ beruházás I. üteme várhatóan 2013. 07.31-én zárul le, a létesítmény 2013. augusztus 1-től várja a vendégeket.