Aktív gyógyszállodák és MSZÉSZ-Fürdőszövetség együttműködés

Forrás: turizmus.com

 2019. április 02. 18:52

Az MSZÉSZ Gyógyszálloda és Spa Szekciójának szinte valamennyi tagja képviseltette magát Mórahalomtól Hévízig április 2-án, a 15 éves Thermal Hotel Visegrádban. A szekcióülésen a Magyar Fürdőszövetség elnöke is konstruktívan vett részt.

Óriási aktivitás jellemezte a legfiatalabb, és a kezdetek óta rendkívül aktív, tavaly alakult Gyógyszálloda és Spa Szekció ülését, amit indokolt a velős tartalom is, amit Horváth Orsolya szekcióvezető állított össze a szállodák számára. Mint elmondta, túl vannak már egy orosz workshopon is, amelyet idén study tour követ majd orosz tour operatorok számára, a BFTK-val együttműködésben. Őszre pedig további szakmai rendezvényeket készítenek elő, ezekre javaslatokat is szívesen fogadnak a tagságtól.

Telt házas szekcióülés izgalmas témákkal

 

A szekcióülés első felében üzemeltetési, vízkezelési,  technológiai, szabályozási témák kerültek előtérbe, a Magyar Fürdőszövetség szakembereinek tolmácsolásában. Diós András okleveles gépészmérnök, az MFSZ műszaki szakbizottságának szakértője a vízkezelés és a medencetechnológia újdonságairól adott áttekintést, kitérve a szabályozás hiányosságaira, a takarékos működés fontosságára és kritériumaira, az új technológiák előnyeire és arra, milyen fontos, hogy ezek a szempontok már a tervezésnél komplex módon figyelmet kapjanak. Bemutatta a munkacsoport tevékenységének főbb területeit, amelyek között megtalálhatók a kútvízre, szivattyútechnológiára, tervezést segítő szoftverekre, hőcserélőkre vonatkozó álláspontok és javaslatok is, továbbá felsorolta, mi mindenre érdemes odafigyelni egy új beruházásnál.

Holléry Tibor, az MFSZ alelnöke a folyamatban lévő közfürdő üzemeltetési rendeletmódosítás sarokpontjait mutatta be. Elhangzott, hogy a folyamatba az MSZÉSZ-t is bevonják, mert fontosnak tartják, hogy a szállodák és a fürdők e téren is eszmét cseréljenek. Így végül olyan rendelet születhet, amely mindkét fél érdekeit tükrözi.

A rendelettervezetben nagy hangsúlyt kap a képzés és a humánerőforrás, valamint medencefelügyelet újragondolása, illetve eleve 4 típusba sorolnák a fürdőket, s itt külön pontba sorolnák a szállodákban működőket.

Boros László Attila, a Fürdőszövetség elnöke elmondta: a rendelet célja, hogy a szabályozás életszerű legyen, várják az MSZÉSZ javaslatait is, hiszen sok kritériumot csak a szállodák tudnak pontosan megfogalmazni, ilyen például, hogy mit kell tudnia egy wellness menedzsernek. Szintén kiemelte, hogy szeretettel várják a hotelek képviselőit az októberi fürdő szakmai napra.

Hangsúlyozta továbbá, hogy kezdeményeik a közgyógyászati és a turisztikai szolgáltatásokkal is összekapcsolható gyógykezelések OEP-támogatásának különválasztását, amitől többek között azt várják, hogy ez a tétel is bekerülhet majd a SZÉP-kártya érvényességi körébe. Ez a fejlemény pedig a szállodák számára is sok előnyt hozna.

Boros László Attila és Könnyid László, az MSZÉSZ tiszteletbeli elnöke, a szekcióülés moderátora is kiemelte: nyitottak a két szervezet közötti szorosabb együttműködésre, és a szinergiák jobb kihasználására a közös érdekek mentén, mind a fejlesztésekben, mind a lobbitevékenységben.

A szekcióülés második blokkjában a Magyar Turisztikai Ügynökség adott tájékoztatást a gyógyszállodákat is érintő aktualitásokról és az együttműködési lehetőségekről, melyekről külön hírünkben számolunk be hamarosan.