Állami kézbe került Princz Gábor szállodája

Forrás: Népszabadság

 2014. január 12. 20:54

A pénteki Magyar Közlönyben Orbán Viktor aláírásával megjelent két kormányhatározat, amelyek stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítik a Princz Gábor volt Postabankvezér érdekeltségébe tartozó West Union Invest Kft.-t és az önkormányzati Gotthárd-Therm Kft.-t.

A miniszterelnök ezzel lényegében állami kezelésbe vette az előbbi cég tulajdonában lévő szentgotthárdi szállodát, a négycsillagos Gotth'Art Hotelt, illetve az utóbbi társaság által működtetett, szintén szentgotthárdi fürdőt – írta a nol.hu. A 148 szobás Gotth'Art Hotelt tavaly március végén bezárták, az akkori indoklás, illetve a szálloda honlapján a mai napig olvasható tájékoztató szerint az épület felújítása miatt, ám az ingatlanon azóta sem végeztek átalakítást, a West Union Invest cégbírósági adatait alapján pedig valószínűbbnek látszik, hogy az üzemeltető nehéz anyagi helyzete miatt került lakat a hotelre.

A szálloda bezárása érzékenyen érintette a szomszédos fürdőt, illetve a komplexum tulajdonosát, a szentgotthárdi önkormányzatot is. A szállóvendégek kiesése miatt csökkent a fürdő forgalma, visszaesett bevétel, s miközben a fejlesztésre anno felvett hitel törlesztése évi 300 millió forinttal terheli meg a fürdő és így közvetve a város büdzséjét, az önkormányzati kasszából most hiányzik az az évi több mint százmillió forint, amellyel – az iparűzési és az idegenforgalmi adó révén – a szálloda gazdagította Szentgotthárdot – nyilatkozta tavaly decemberben a Vas Népe Online-nak Huszár Gábor polgármester.

A bezárt szálloda az országimázsnak sem tesz jót: a városban működő Opel-gyárba érkező külföldi szakembereket, a General Motors-csoport vezetőit március óta a szomszédos Ausztriában kell elszállásolni, mivel a határ magyar oldalán nincs a közelben az üzleti elvárásoknak megfelelő szálloda.

A Gotth'Art Hotel tulajdonosa a 2004-ben alapított West Union Invest, melynek ügyvezetője az Opten céginformáció szolgáltató adatai szerint Princz Gábor, és közvetve az ő érdekeltsége a vállalkozás meghatározó tulajdonosa, az Unioninvest Zrt. is.

A Gotth'Art Hotelt 2009 októberében nyitotta meg a West Union Invest, amely részben a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) felvett hitelből finanszírozta a beruházást. A West Union Invest 2012-es beszámolója szerint a társaság működésének utolsó teljes évét 377 millió forint árbevétellel zárta, szemben az egy évvel korábbi 437 millió forinttal. A cég adózás utáni vesztesége 247 millió forint lett, míg 2011-ben 83 millió forintos mínusszal zárt.

A társaság nehéz helyzetét jól mutatja az is, hogy 2012-ben és 2013-ban is, adó- és egyéb tartozások miatt több végrehajtás is volt a cégnél. A West Union Invest tavaly májusban csődvédelmet kért, ám ezt a bíróság elutasította, a cég üzletrészére az MFB jegyeztetett be zálogjogot.

A csődtörvény 2011-ben hatályba lépett módosítása alapján a kormány rendeletben stratégiailag kiemelt jelentőségűvé nyilváníthat gazdálkodó szervezeteket, amelyek adósságainak rendezéséhez, hitelezőikkel való megegyezéséhez, reorganizációjához nemzetgazdasági érdek vagy kiemelt közérdek fűződik. A stratégiailag kiemelt jelentőségűvé nyilvánítással a felszámolás küszöbére kerülő vállalatok működőképessége az általános gazdasági szabályoktól eltérő, speciális jogszabályi keretek között tartható fenn. Az érintett társaságot a meginduló eljárásban fizetési moratórium illeti meg, beszállítói nem függeszthetik fel folyamatos ellátását – magyarázza a nol.hu cikke.  Ezen társaságok felett az irányítást vagyonfelügyelőként az állami felszámoló, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. veszi át.

Nem a Gotth'Art Hotel lesz egyébként az első olyan, az MFB által nyújtott kölcsönből felépült szálloda, illetve az ahhoz kapcsoló fürdő, amelyet a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. üzemeltet. Tavaly márciusban erre sorsra jutott az egerszalóki Saliris is, a 2007-ben megnyitott gyógyfürdő és a 2010-ben átadott szálloda. Az MFB mérlegét a tavalyi adatok szerint több mint 11 milliárd forinttal terhelő beruházásnak ma már az állami bank az egyetlen tulajdonosa és hitelezője is. A 2012-ben 1,67 milliárd forint bevételt termelő komplexum ma már megáll a saját lábán, ám annyi bevételre nem képes, hogy abból a hitelt is törleszteni tudja.