Álláskeresőből is lehet szakács, pincér

Szerző: Szikora Katalin

Forrás: turizmus.com

 2017. március 21. 15:06

Idén tavasszal, egy sikeres felnőttképzés után 32 szakács és 11 pincér lép be a vendéglátó szakmába. Arra a piacra, ahol a munkaerőhiány már elérte a kritikus pontot. Hogy mi lehet az egyik kitörési irány, arra mutat jó példát az F&B Oktató Centrum Kft.

A munkaerőhiány megoldásának csak egyik kulcsa a magasabb bér – állítja Revuczky Karion, az F&B Oktató Centrum Kft. tulajdonosa és szakmai vezetője. Emellett számos olyan lehetőség van, amelyet a kormány különböző forrásokból támogat, például a „Közfoglalkoztatásból a versenyszférába” központi munkaerő-piaci programot, a külföldi munkaerő foglalkoztatását, valamint a regisztrált álláskeresők részére indított képzéseket. Ez az a pont, ahol az F&B Kft. kapcsolódik a problémamegoldáshoz.

A cég éttermeknek, szállodáknak, cateringcégeknek szervez és kölcsönöz munkaerőt – ami az utóbbi két évben nem volt egyszerű feladat. Ezért 2015-ben azzal keresték meg a kormányhivatalt, hogy az államilag támogatott képzéseken résztvevők révén szakképzett munkaerővel tudják bővíteni saját csapatukat és megbízóikét.

 

Ki jelentkezhet a programra?

Felkérésükre és közreműködésükkel Budapest Főváros Kormányhivatala Foglalkoztatási Főosztálya harmadik alkalommal szervez pincér- és szakácsképzéseket regisztrált felnőtt-álláskeresők részére, kifejezetten a hiányszakmákra. Azok jelentkezhettek, akik szerepelnek a regisztrált álláskeresők 32 ezres, budapesti adatbázisában, 25 évesnél idősebbek, és legalább középfokú végzettségük van.

Az F&B Kft. az álláskeresők kiválasztási folyamatában is részt vett, a héthónapos képzés ideje alatt pedig a tanulók a cég partnereinél töltötték a gyakorlati időt. Ezáltal nemcsak élesben láthatták, hogyan szerveződik és működik egy konyha, hanem abban megtalálhatták saját motivációjukat is. Revuczky Karion azt mondja, ez volt az egyik legnehezebb feladat: motiválni azokat az embereket, akik már hosszabb-rövidebb ideje a munka világán kívül élnek. Ezért a jelentkezőkkel nemcsak egy iskolai tesztet töltettek ki, hanem egy motivációs feladatsort is. Ez igényel még a cégvezető szerint „finomhangolást”, akár coachok, trénerek bevonását is. Felmérték a jelentkezők szellemi, fizikai teljesítőképességét is, hogy csak azok kezdjék el a tanulást, akiknek valóban esélyük van arra, hogy belépjenek a munkaerőpiacra.

Revuczky Karion

Fotó: Bere Mario

 

Csekély lemorzsolódás

A kormányhivatal kezdeményezésüket azzal is támogatta, hogy az – egyébként ingyenes – képzés idejére hét hónappal meghosszabbította az álláskeresőknek három hónapig járó juttatást és utazási bérletet. Ennek is köszönhető, hogy viszonylag csekély, 10 százalék a lemorzsolódás, és persze nyilván annak is, hogy akik menetközben kiszállnak, azoknak vissza kell fizetniük a képzés árát. A végzetteket viszont konkrét munkaajánlat várta, a legtöbb esetben ismerős terepen: abban az étteremben, szállodában, ahol gyakorlati oktatásuk történt.

Az első képzések nagy sikerrel zárultak 2016 nyarán: 18 pincér és 38 szakács vehette át szakmai bizonyítványát. A pincéreket a Weiss Manfréd Szakiskolában (Mándy Iván Szakképző), a szakácsokat a KIT Kft.-nél képezték, és egységesen kétharmad-egyharmad volt a gyakorlati és az elméleti oktatás aránya.

Idén, az első negyedévben ér véget a második képzés, további 32 szakács és 11 pincér lép be a vendéglátás munkaerőpiacára, akik a KIT-nél tanulhatták meg a szakma elméleti alapjait. Ezzel párhuzamosan még egy képzésük fut, amelyet tavaly év végén indítottak és 2017 nyarán zárul, erre 25 szakács- és 13 pincértanulót vettek fel – ez utóbbiak elméleti oktatása most a KISOSZ-nál történik.

 

Hányan maradnak a szakmában?

Revuczky Karion tapasztalata szerint a képzésben résztvevőknek nagyjából a fele marad meg a szakmában. Nem mindenki náluk helyezkedik el, olyan is akad, aki külföldre megy, de 50 százalékuk bekerül a hazai munkaerőpiacra. Nemcsak ezt értékeli sikerként, hanem azt is, hogy a gyakorlati képzőhelyek lehetséges munkatársként tekintettek a tanulókra, akiknek azonban először meg kellett tanítaniuk a szakmát. És ha közben meg is tudták szerettetni velük, az még nagyobb nyereség – tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek