Álommunka fogyatékkal élőknek

Forrás: turizmus.com

 2019. június 05. 17:30

Negyedik alkalommal rendezték meg a „Neked MUNKA, Nekem ÁLOM!” napot, hogy a fogyatékkal élő fiatalok több munkakörben próbálhassák ki magukat.

Hallássérültek, értelmi fogyatékosok és mozgáskorlátozottak kaptak lehetőséget arra május közepén, hogy egy napra kipróbálhassák álmaik munkáját. A hátrányos helyzetű fiatalok közül volt, aki rendőrnek, tűzoltónak, fotóriporternek állt, Fehér Zsolt siketként a szakács szakmával ismerkedhetett meg közelebbről az Art Hotel Szegedben a szálloda séfje, Goda Gábor oldalán. Nemcsak a főzés mesterségét próbálhatta ki a szegedi négycsillagos hotelben, hanem annak minden zegét-zugát is bejárhatta, megnézhette.

Idén május 16-23. között Magyarországon 230-an állhattak munkába egy nap erejéig „álommunkahelyükön”. A szemléletformáló kezdeményezés lényege, hogy a kiválasztott munkakörben tevékenykedő kolléga egy napját nyomon követik. Az Írországból induló kezdeményezés 2015 óta Magyarországon is népszerű, ráadásul az évek során a csatlakozó civil szervezeteknek köszönhetően országos méretűvé vált.

Goda Gábor (balra) és Fehér Zsolt

Fotó: Art Hotel Szeged

A „Neked MUNKA, Nekem ÁLOM!” program Nagygyörgy Éva, a Kreatív Formák Alapítvány munkatársa szerint ez a nap a munkaadókat is ráébresztheti arra, hogy a sérült emberek is végezhetnek jó munkát, nekik is vannak olyan kompetenciáik, amelyeket a cégeknél esetleg nem is feltételeznek.

Rokolya Krisztina, a hotel HR és marketing vezetőjének tapasztalatai szerint a megváltozott munkaképességű emberek önbecsülése sokat nő, ha hasznos és értékteremtő munkához juttatják őket. Örül, hogy jó példaként szolgálnak környezetük számára.

A szállodának nem ez az egyetlen együttműködése fogyatékkal élőkkel, a látássérült Kurucsai Szabolcs az országban először náluk sajátította el a szakács szakmát, illetve a fogyatékos gyermekeket és felnőtteket segítő szegedi GEMMA Iskolával is rendszeresen vannak közös projektjeik.