Álomsziget után JövőSziget?

Forrás: hvg.hu

 2014. augusztus 27. 18:42

Kormányzati felkérésre mégis készült terv a Hajógyári-sziget déli részének hasznosítására, miután az állam visszaszerezte a területet az izraeli befektetőtől – írta a hvg.hu.

A tervezetet a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) készíttette az egyik legnevesebb hazai városfejlesztési tervezőiroda bevonásával. A hvg.hu megszerezte a JövőSziget fantázianévre hallgató, 26 oldalas "hasznosítási előtervet", melynek további sorsáról az Orbán Viktor vezette Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság dönthet.

Több mint 8 hónapja annak, hogy a kormány az óbudai Hajógyári-sziget déli részén 4 milliárd forintért visszaszerezte azokat az ingatlanokat, melyek hasznosítási jogát 2006-ban értékesítette a Gyurcsány-kormány izraeli befektetőknek, akik egy nagy kaszinóközpontot létesítettek volna az "Álomszigetre". Ezzel gyakorlatilag köztulajdonba került a sziget minden négyzetmétere.

 

Az ingatlanvásárlást elrendelő tavaly szeptemberi kormányhatározat (1663/2013.) egy „széleskörű aktív és passzív rekreációt elősegítő – elsődlegesen kulturális és sportcélú –" közösségi tér létrehozásáról rendelkezett. A hasznosítási koncepció kidolgozásával a miniszterelnökséget vezető államtitkárt bízták meg – az ingatlanok megszerzésétől számított három hónapos határidővel.

A „JövőSziget" munkanévre hallgató, mindössze 26 oldalas fejlesztési koncepció nemcsak a kormányhatározatban szereplő, újonnan visszavásárolt területek hasznosítására tesz javaslatot, hanem megtervezi a teljes 108 hektárnyi Hajógyári-sziget rekreációs, nevelési és sportparkként elképzelt jövőjét. „Nem láttuk értelmét egy olyan terv elkészítésének, amely nem képes tágabb összefüggésekben gondolkodni" – magyarázta a hvg.hu-nak Baráth Etele, az MKKSZ elnöke, miért készítették el a sziget északi részének hasznosítási tervét is (ahol egyebek mellett a Sziget Fesztivált rendezik), miközben a kormányzat csak a déli területre adott megbízást.

Azóta semmi hír a JövőSziget sorsáról, az MKKSZ elnöke szerint a közbejött országgyűlési választások miatt még el sem jutott az anyag a kormánybizottság asztalára.

Az MKKSZ elnöke a hvg.hu-t arról tájékoztatta, hogy a kormányzattól tavaly októberben, tehát közvetlenül a visszavásárlást követően keresték meg, és december végi határidővel kértek tőle egy kész fejlesztési javaslatot.

Az „JövőSziget" terv a dokumentum tanulsága szerint az MKKSZ Országos Vízi Turizmus és Sportfejlesztési Koncepciójával és a „Budapest 2030" – Hosszú távú Városfejlesztési Koncepcióval összhangban készült, és a vezetői összefoglalóban „keretjavaslatnak" nevezik a szerzői. A „Budapest 2030" koncepcióban valóban szerepel a Margitsziget és az Óbudai Hajógyári-sziget, mint „Szigetek" céltérség, „ahol a rekreáció, turizmus, minőségi zöldfelület-fejlesztés és funkcióbővítés megvalósítása szükséges".

A tervezet leghangsúlyosabb eleme a belső öböl és a délkeleti szigetcsúcs hasznosítási terve, amely egy „új kiépítésű sport- és rekreációs negyedet" szán a 12,2 hektáros területre. Ezek közül a legszembetűnőbb látványelem egy 250 méteres kajak-kenu sprintpálya, az öböl északi végén egy félkörívben kialakított vízi színpaddal. Az augusztusi szakági vb-n is kimagaslóan szereplő kajak-kenu sport ezzel egy fantasztikus létesítményhez juthatna, amelyet eredményei alapján valóban megérdemelne.

A belső öböl fölé az óbudai bejáró híd folytatásaként épülne egy gyalogoshíd, ami keresztül el lehetne érni a területrész főterét, a „Duna teret". Itt állnának a JövőSziget fedett sportlétesítményei – uszoda, wellness központ, sportegyesületi csarnokok, sportszimulátorok, labdajáték-komplexum, sportakadémiák és egészségközpont –, továbbá rendezvénytér, mini konferenciaközpont, illetve szállodák. A déli szerkezeti egységhez tartozóan a K-híd és a Kis-sziget között megmaradna a jelenlegi nagy befogadóképességű parkoló.

Hajógyári-sziget 71 hektáros északi része, aminek legnagyobb részét a Sziget Fesztivál helyszínéül is szolgáló Május 9. park 46 hektárja teszi ki, a tervezet szerint kevesebbet változna a mai karakteréhez képest.

További újdonság a tervezetben, hogy a sziget északi csücskébe az MKKSZ merész módon kiépítene egy 5,5 hektáros szabad strandot, mondván, a szigetcsúcson néhány év alatt megteremthetőek a fürdőzés feltételei. Másik új elem még a sziget eddigi hasznosításához képest, hogy a Nagy-Duna menti szakaszon elhelyezkedő parkrészeket bérbe adhatná a terület kezelője például esküvőkre, céges alkalmakra, találkozókra, civil rendezvényekre.

A Hajógyári-szigetnek a terv szerint ezen a részén többségében ingyenesen használható létesítmények lennének, mint szabadtéri foci-, tenisz-, streetball- és kosárlabdapályák.

A megújuló szigetet a terv szerint egy új építésű Árpád hídi lejáróról is meg lehetne közelíteni, a mostani Kis-szigetre vezető híd helyett az óbudai Fő térről egy új, kerékpáros-gyalogos híd vezetne a Vasarely Múzeum északi homlokzata magasságában a területre. A tervezet kalkulál még egy másik gyalogos-kerékpáros szárazföldi összeköttetéssel is, a nyugati, kisebb Duna-ág fölött a Graphisoft park, Záhony utca közelében.

HVG.hu