Aludjon Sirokon, barlanglakásokban!

Forrás: turizmus.com

 2015. december 08. 14:43

Különleges szálláshellyel gazdagodott Sirok turisztikai kínálata: elkészültek a Sirocave Barlang Apartmanok, melyek pályázati támogatás segítségével, a siroki 300 éves barlangokban fogadják a vendégeket.

A beruházó Sirocave Kft. vezetése 2009 óta készül erre a fejlesztésre. Akkor végigjárták a barlanglakásokat, és a Vörös utca végén lévőknél látták a lehetőséget arra, hogy az apartmanokat megfelelő módon kialakíthassák, legyen például megfelelő panoráma, vagy hely parkolónak, terasznak. Az is fontos szempont volt, hogy gépjárművel jól megközelíthetők legyenek. Az apartmanokból egyébként kilátás nyílik a Siroki várra, a falura, a környékbeli hegyekre, a Mátrára. A tervek 2011-ben készültek el, és két részletben, 2012-ben és 2013-ban tudtak pályázni azok megvalósítására. A teljes pályázati forrás 37,2 millió forintot tett ki, a beruházás összköltsége 58 millió forint volt.

 

Mint Németh Gabriella cégvezető elmondta, Magyarországon és Közép-Európában is egyedülálló szálláshely valósult meg a siroki 300 éves barlangokban. A 8, összesen 16 fő elhelyezésére alkalmas barlang-apartmanokban kétágyas szoba/nappali, teljesen felszerelt konyha és zuhanyzóval ellátott fürdőszoba található. Családok részére két-két összenyitható barlang-apartman is rendelkezésre áll. A későbbiekben kialakításra kerül egy wellness-részleg is (jakuzzi, szauna beüzemelésével), hogy a vendégek számára az eltöltött szabadidő még kellemesebb legyen.

Egyelőre kulcsosház jelleggel működik a szálláshely, vagyis a vendégek érkezésekor a helyszínen fogadják őket, átadják a kulcsokat és teljesítik az esetleges igényeket, de a szállásadó nem tartózkodik  folyamatosan ott. A szállás igénybevételéhez tehát előzetes bejelentkezés szükséges.

 

Mint megtudtuk, a beruházás során sok nehézség adódott elsősorban a folyamatosan műszaki kihívások miatt, komoly vízzáró és hőszigetelő réteget kellett például beépíteniük. Ám a végeredmény minden bizonnyal már csak különlegessége miatt is vonzó lesz a vendégek számára. A Sirocave Barlang Apartmanok egész évben üzemelnek majd.