Amadeus: a pandémia előtti szintet is átlépte áprilisban és májusban a globális szállodai foglaltság

Forrás: turizmus.com

 2022. június 21. 16:24

Az Amadeus IT Group adatai szerint a globális szállodai kihasználtság 2022 áprilisában és májusában, a pandémia kezdete óta első ízben átlépte a 2019-es szintet. Júniusra, júliusra és augusztusra pedig világszerte a három évvel ezelőtti szint közvetlen közelében van a foglalások száma.

Két évnyi kényszerű szünet után óriási az igény az utazásokra, a várakozások szerint a pandémia kezdete óta ebben a szezonban lesz a legnagyobb a kereslet – írja közleményében az Amadeus.

A globális utazási IT-szolgáltató adatai szerint a szállodai foglalások száma március óta a 2019. évi szinten van. 2022 áprilisa volt az első olyan hónap, amelyben a foglaltság túllépte a három évvel ezelőtti szintet, májusban pedig még nagyobb globális foglaltságot sikerült realizálni, a 2019. évi 60 százalékhoz képest 63 százalékot. De pl. az USA-ban 68 százalékos volt a foglaltság májusban, 7 százalékkal több, mint három évvel ezelőtti, Kanadában pedig 64 százalék, ami 8 százalékkal múlta felül a 2019. májusi adatot.

A nyári foglaltsági adatok hasonló képet mutatnak, júniusra, júliusra és augusztusra jelenleg csak 1 százalékkal van alatta a foglaltság a 2019. évinek.

A foglaltság vizsgálatánál figyelembe kell venni a tartósan rövid foglalási időt. Az Amadeus adatai szerint az utazások többségét (54 százalékát) az elutazás előtt 0-7 nappal foglalják le, ami azt jelenti, hogy a nyári hónapokra előre jelzett foglaltság még jelentősen növekedhet. Az USA utazási piacán az utazások 55 százalékát foglalták le kevesebb mint egy héttel az elutazás előtt. Európában valamivel kiszámíthatóbb a kereslet, az esetek több mint egyharmadában (Franciaországban 33%-ában, Németországban 35%-ában, Spanyolországban 36%-ában, az Egyesült Királyságban 39%-ában) foglalják le a szálláshelyet 0-7 nappal az elutazás előtt.

Az Amadeus szerint a globális szállodai kihasználtság tavasszal a pandémia óta első ízben átlépte a három évvel ezelőtti szintet

Fotó: 123rf.com

A nagy kereslet miatt a szállodák által elérhető átlagos napi ár (ADR) az egyéni utazások szegmensében folyamatosan nő a mélypontnak számító 2020. áprilisi 83 USD-hoz képest. A nyári hónapokra 200 USD körül van a mutató az Amadeus adatai szerint, ez több mint 11 százalékkal magasabb, mint a három évvel ezelőtti 180 USD. Egyes országokban a globális átlagnál jóval magasabb ADR-t prognosztizálnak, Franciaországban például júliusra 428 USD-t, ami 29 százalékos emelkedésnek felel meg 2019-hez képest.

Az autóbérlésre vonatkozó adatok is a globális kereslet növekedését mutatják: június 3-án 33 százalékkal volt magasabb a foglalásállomány júniusra, júliusra és augusztusra, mint 2021 azonos időszakában. A bérlés időtartama is hosszabb, átlagosan 6 nap a két évvel ezelőtti 5 naphoz képest, a napi bérlési díj pedig 102 USD-ra emelkedett 92 USD-ról. Tavaly a foglalási idő az esetek 54 százalékában kevesebb mint egy hét volt, ami az autóbérlési piacon is nagy reményekre jogosítja fel a szolgáltatókat.