Ami a mosócsövön kifér

Szerző: PR-cikk

Forrás: turizmus.com

 2022. március 28. 17:16

A mosodai szolgáltatások hazai piacvezetője a turizmusban is a B+N cégcsoporthoz tartozó Referencia Mosodák Zrt. A Covid utáni helyzetről, a cég terveiről Muravölgyi Dánielt, a társaság cégvezetőjét kérdeztük.

Muravölgyi Dániel

Fotó: Referencia Mosodák Zrt.

Hogyan hatott a Covid-járvány a szállodaipari beszállítókra?

Mint tudjuk, 2019-ig – mint a világ nagy részében – itthon is dübörgött a turizmus - ami természetesen az idegenforgalomban is szolgáltató mosodák számára felívelő időszak volt. Ezért kevés cég invesztált a modern gépekbe, az új technológiákba, az automatizálásba. A Covid drasztikusan csökkentette az idegenforgalmat Magyarországon is. Az iparági előrejelzések a szállodaiparban 2022 végére a járvány előtti forgalom 60-70 százalékát prognosztizálják.

Önök hogy éltek túl?

Mi előre menekültünk, társaságunk a szállodaiparban a kempingtől az 5 csillagos egységekig minden szegmensben aktív beszállító, országos lefedettséggel. A járvány lecsengése óta 4,2 milliárd forintos beruházást hajtottunk végre, növelve a működésünk hatékonyságát.

A Referencia Mosodák Zrt. az ország vezető textiltisztító vállalkozása. Országszerte 7 mosodával működünk, amelyek összkapacitása napi 100 tonna. Mindegyik higiénikus üzem, vagyis a szennyes és a tiszta textília elkülönül egymástól. Ez már évek óta alapvető fontosságú az egészségügyben, ahol több mint 80 kórházi telephelyet szolgálunk ki nap mint nap. A járvány megjelenésével a magasabb higiénia elvárás lett az idegenforgalomban is, amelyről a Magyar Turisztikai Ügynökség ajánlást adott ki. Ez a mostani időszakban is fontos minőségbiztosítási szempont, minimalizálja a textilanyagok miatti fertőzést.

Milyen technológia újításokat vezettek be a piacon?

Magyarországon úttörőként, 15 éve alkalmazzuk az RFID technológiát, cégünk összes üzemében. Ez a textilazonosító rendszerünk 2015-ben „Érték és Minőség Nagydíjat” is nyert. A világ legfejlettebb UHF technológiáját pedig 5 éve építettük be a mindennapi működésünkbe. Egyediek vagyunk a piacon abból a szempontból is, hogy saját fejlesztő csapatunk munkájának köszönhetően az „alap-panelen” felüli egyedi kéréseknek, piaci igényeknek is képesek vagyunk megfelelni.

Tudni kell, hogy a szállodaipar nagyon sokféle textilanyaggal dolgozik, amelyek mindegyike eltérő mosási technológiát igényel. Az RFID azonosító lehetővé teszi, hogy nyomon kövessük a csőmosógépekbe kerülő textíliákat, vagy az egyedi berendezéseinkbe kerülő finom textíliákat. Ilyenek például a függönyök, éttermi textíliák.


A 7 üzem összkapacitása napi 100 tonna

Fotó: Referencia Mosodák Zrt.

Milyen irányban fejlesztenek tovább?

Büszkék vagyunk rá, hogy üzemeink a világ legkorszerűbb mosodai berendezéseivel vannak felszerelve, és a vezető vegyszerszállítókkal állunk kapcsolatban. Nagy hangsúlyt fektetünk az energiahatékonyságra: míg egy „átlagos” mosás esetén egy kiló ruhához 7-10 liter vízre van szükség, a mi mosodáinkban mindezt 3 literrel valósítjuk meg. A közeljövőben pedig Magyarország egyik legnagyobb zöldmezős beruházása keretében átadjuk új mosodánkat, amely, amely napi 66 tonna kapacitással működik majd.

Hogyan hat az iparágra a járvány és az orosz–ukrán háború?

Sajnos egyik sem kedvez a piaci helyzetnek, a mosodai szolgáltatók sem kerülhetik el az áremelést. A megugró energiaköltségek (gáz és áram) mellett a bérköltségek és a devizakitettség is ebbe az irányba hat. Mindezek kompenzálására legalább 30-50 százalékos áremelkedésre lehet számítani. Ugyanakkor fontos megemlítenem, hogy a mosatási szolgáltatás a szállodák költségvetésének csupán 1 százalékát teszik ki, vagyis ez az a szegmens ahol nem éri meg takarékoskodni.

 

A Referencia Mosodák Zrt. 2020-ban 3,5 milliárd forintos forgalommal és 11 millió forintos nyereséggel működött, a cégcsoport 454 főt foglalkoztat. Fő profilja az egészségügy és a szállodaipar textíliái mellett a bértextília üzletáguknak szolgáltatott munkaruházat, szennyfogó szőnyeg, takarító mop tisztítása.