Amszterdam megtiltja az új szállodák építését

Forrás: turizmus.com

 2024. április 23. 18:22

Az amszterdami önkormányzat egyik legutóbbi határozata megtiltja új szállodák építését a városban.

Amszterdam turisztikai szálláshelyein a vendégéjszakák száma nem lehet több 20 milliónál – idézi az önkormányzat közleményét a Reisereporter. Ezt a kvótát még 2021 elején vezette be a holland főváros, a világon elsőként.

amszterdam_123rf

Amszterdam turisztikai szálláshelyein a vendégéjszakák száma nem lehet több 20 milliónál

Fotó: 123rf.com

2023-ban ennél több, 20 665 ezer szállodai vendégéjszakát regisztráltak a városban, ezért most az új szállodák betiltásával meghúzták a vészféket. Új szállodát ezentúl csakis abban az esetben lehet építeni, ha egy másik bezár, és a férőhelyek száma nem emelkedik. Emellett a szálloda minőségét is javítani kell, például korszerű építési technológiákkal vagy a fenntarthatóságot növelő beruházásokkal. A már engedélyezett szállodákra nem vonatkoznak az új szabályok.

Az amszterdami jogszabályok a rövid távra kiadott lakásokra vonatkozóan is szigorúak. A lakásokat egy ideje már csak legfeljebb évi 30 napra lehet kiadni, ellenkező esetben külön engedélyre van szükség.

Amszterdam kifejezett célja a tömegturizmus visszaszorítása és jobb életminőség biztosítása a lakosok számára. Ennek érdekében a városvezetés már jó néhány korlátozó szabályt vezetett be.