Andoki kondorkeselyű a Nyíregyházi Állatparkban

Forrás: MTI/turizmus.com

 2015. április 29. 15:07

Rendkívül ritka, andoki kondorkeselyű érkezett a Nyíregyházi Állatparkba Németországból.

Révészné Petró Zsuzsa, az intézmény szóvivője, osztályvezetője az MTI-nek elmondta, hogy a hatalmas méretű tojót a Sóstógyógyfürdőn lévő állatkert afrikai elefántokkal szembeni röpdéjében láthatják a látogatók.

Az andoki kondorkeselyű Dél-Amerikában, Argentína, Bolívia,Venezuela, Chile, Kolumbia, Peru és Venezuela területén honos. Az Andok-hegység 3000-5000 magas részein él, s kóborlásai során eljut Brazíliába is.

Az andoki kondorkeselyű testhossza 100-130 centiméter, súlya 8-15 kilogramm közötti. Tolla fekete, nyakán fehér tollgallérral, feje csupasz, homlokán felálló bőrtaréj van. A hím, amelynek egyedülálló tulajdonsága a vágómadár-alakúak rendjében, hogy nagyobb mint a tojó, a feje tetején is visel felálló tarajt, amelynek színe sötét húsvörös.

 

A keselyű állománya a dél-amerikai élőhelyén megritkult az utóbbi időben, amit a lőfegyveres vadászata, illetve az óceán növekvő szennyezettsége váltott ki. A mérgezéstől elpusztult, partra vetett tengeri állattetemek a madár szervezetébe kerülve ugyanis sokszor halállal járó káros anyag felhalmozódást okoznak. Éppen ezért a madár a Temészetvédelmi Világörökség vörös listáján is szerepel, a mérsékelten veszélyeztetett fajok között.