Anomáliák az online értékesítésben

 2014. március 25. 21:26

Nagy a növekedési potenciál az online foglalások terén, ugyanakkor a szállodáknak jól meg kell válogatniuk partnereiket, s leginkább az online travel agenteknek "álcázott", de valójában a wholesalerek, azaz nagykereskedők árait beszippantó oldalakkal van gond.

A fentiek voltak a legfontosabb megállapításai annak a kerekasztal beszélgetésnek, mely a témában zajlott az MSZÉSZ régióülésén. Csanádi András, az Accor OTA-kért felelős munkatársa és Hegedűs Máté, az Expedia country managere a két ellenkező oldal szempontjait sorra véve elemezték a piac sajátosságait és a trendeket.

A legkártékonyabb jelenség, hogy a nagykereskedőknek adott egész évre, kontingensre szóló nyomott árakat ezek a földből kinőtt oldalak alacsony áron értékesítik tovább a piacszerzés érdekében, s így adott esetben gyakran alámennek akár a szálloda saját oldalán megjelenő árnak is.

Mint elhangzott, az OTA-k számára nagy kihívás, hogy hogyan tudják az ajánlatokat minél inkább személyre szabni, és még jobban célozni adott szegmensekre. Szintén várható trend, hogy a leisure mellett a corporate és rendezvény szegmens is egyre inkább áttevődik az online platformokra.

A szálláshelyeknek szembe kell nézniük az online foglalható magánszálláshelyek támasztotta versennyel is, illetve uniós szinten tisztázásra vár az árparitás kérdése, mely terén országonként eltérőek az álláspontok.