Kiállták a Covid-válság próbáját az apartmanszállodák

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2020. december 22. 10:10

Miközben a budapesti szálláshelyek egy része zárva tart, más részében pedig alig-alig van vendég, az apartmanszállodák szolgáltatásai iránt a járvány alatt is folyamatos az igény.

Az akár 40-50 százalékos kihasználtságot eredményező forgalom elsősorban a hosszú távú bérlési lehetőséget kereső ügyfeleknek köszönhető, tehát az apartmanszállodák közül is leginkább azok tudnak a jelenlegi, kedvezőtlen körülmények ellenére eredményesen működni, melyek vendégkörében „békeidőben” is számottevő a több hétre, vagy több hónapra érkező vendégek aránya.

 

Filmesek kedvelt bázisa az NH Collection Budapest City Center

„A járvány előtt kapacitásunk 60-70 százalékát értékesítettük hosszú távú kiadásra, és ezek a vendégek most sem maradtak el teljesen, hiszen a korlátozások ellenére továbbra is működnek hazánkban olyan vállalatok és filmprodukciók, melyeknek 'emberi erőforrásra' van szükségük projektjeik és produkcióik folytatásához. Apartmanjaink ráadásul nemcsak szálláshelyként, hanem irodaként is bérelhetők. Mindennek köszönhetően szálláshelyünk átlagos foglaltsága a Covid ellenére 35-45 százalék között mozog, ami ugyan elmarad a 2019-ben realizált 93 százaléktól, de jóval meghaladja a fővárosi szálláshelyek átlagos kihasználtságát” – nyilatkozta lapunknak Eric Montagnon, az NH Group residence managere.

Elegáns és kényelmes apartman – akár irodának is

Fotó: NH Collection Budapest City Center

A vendégek és a dolgozók biztonságát szem előtt tartva új „Healty and Safety” protokollt vezettek be, működésük azonban kvázi zavartalan. Példájuk bizonyítja, hogy az apartmanhotel válságálló műfaj lehet, amennyiben a célközönségben a rövid- és középtávra szállást foglaló vendégek mellett a szolgáltatásokat hosszabb távon igénybe vevők is megtalálhatók.

A pandémia a vendégösszetételben sem hozott nagy változást, jellemzően a kormányzati szektorból, közös szolgáltatóközponttal rendelkező multinacionális nagyvállalatoktól, valamint a filmiparból érkezők keresik szolgáltatásukat. Gyakran szállnak meg náluk Magyarországra költöző expatok és újonnan érkezett diplomaták, abban az időszakban, amíg nem találnak állandó lakást vagy házat maguknak. A rövid, 3-6 hónapos, vagy akár csak néhány hetes megbízatásra kinevezett üzleti vendégek közül szintén sokan fordulnak hozzájuk, de a filmiparban tevékenykedő szakembereknek is kedvelt bázisa az NH Collection Budapest City Center.

A tágas lobby üzleti találkozók helyszíne is lehet

Fotó: NH Collection Budapest City Center

A szálláshelyük által kínált előnyöknek nagy szerepe volt a válság alatt is gyümölcsöző partnerségek kiépítésében: a jó elhelyezkedés, az apartmanok modern és otthonos stílusa, a kínálat gazdagsága (138 lakóegységük mérete 35-160 négyzetméter között változik) nagy vonzerőt jelent, egyedi adottságokkal (például hatalmas tetőterasszal) rendelkező apartmanjaik is igen kedveltek.

Épületüket ráadásul közvetlen belső folyosó köti össze az Anantara New York Palace testvérszállodájukkal, melynek szolgáltatásait vendégeik szabadon élvezhetik.

 

Széles bázis a Mamaison Residence Izabella Budapestben

„A tradicionális szállodákhoz képest talán sikeresebben vészeltük át az idei évet: a helyzetet az üzleti utazók és a projektek hosszú távú tartózkodói mentették meg, hiszen ők nehezített körülmények között ugyan, de utazhattak, illetve folytathatták tevékenységüket, egy-egy tartózkodásuk pedig akár több hónapon át biztosít bevételt” – nyilatkozta lapunknak Anek Dóra, a CPI Hotels Hungary Kft. értékesítési igazgatója és a Mamaison Residence Izabella residence managere.

A szakember szerint önmagában az a tény, hogy termékük a szállodai szolgáltatások mellett akár hosszabb távon is tökéletes kényelmet biztosít, nem az egyedüli kulcs a sikerhez. A válsághelyzet kirobbanásától kezdve aktív kapcsolatban maradtak ügyfeleikkel, illetve folyamatosan kutattak potenciális, új vendégek után.

A Grand Deluxe Suite nappalija

Fotó: Mamaison Residence Izabella

A szoros kapcsolattartásnak köszönhetően 2019 közel 90 százalékos foglaltságához képest a 2020-as évet várhatóan „csak” 50 százalékos kieséssel zárják, ami a város átlagos foglaltsági adataival összehasonlítva kiemelkedőnek mondható.

„Mindig ügyeltünk arra, hogy ne egy szegmensre támaszkodjunk, ügyfélbázisunk az üzleti utazók terén is széleskörű. Bevételünk több mint fele a válság előtt is a hosszú távú bérleti szerződésekből származott, de jelentős szerepet kaptak az üzleti és turisztikai célzatú egyéni utazók, köztük a családosok és a gyógykezelésre érkezők is” – magyarázta Anek Dóra. Kedveltek a filmes cégek körében is, az idei évben ők adják foglaltságunk nagy részét.

A Grand Deluxe Suite hálója

Fotó: Mamaison Residence Izabella

Népszerűségükben több dolog szerepet játszik. Szálláshelyük a 4 csillagos szállodai értékrendet a butikszállodák egyénre szabott megoldásaival ötvözi, apartmanjaink kényelmes életteret biztosítanak akár hónapokig tartó kiküldetés idején is. A közelmúltban befejeződött felújítási munkálatok során nem csak a külső környezet egyedi megújítására fókuszáltak, a legkorszerűbb (wifin keresztül, akár telefonról is működtethető) konyhai gépeket és multimédiás eszközöket is beszerezték.
A vendégek kéréseit, a hosszabb távon tartózkodó vendégek speciális igényeit profi recepciós-concierge csapat lesi.

 

Fél házzal megy az Adina Apartment Hotel Budapest

„Március közepe és május között szállodánk néhány hosszú távon nálunk lakó vendégtől eltekintve szinte kiürült. Habár a második hullám sokkal több megszorítást hozott, az őszi hónapokban a kihasználtságunk a budapesti átlagot jóval meghaladta” – tájékoztatta szerkesztőségünket Gergye Angéla szállodaigazgató.

Az Adina kertje

Fotó: Adina Apartment Hotel

A hosszú távú bérlés iránt náluk is folyamatos az igény, kihasználtságuk az őszi hónapokban 40-50 százalék között volt. A vendégek döntő többsége Nyugat-Európából érkezett, kihasználva, hogy karanténkötelezettség nélkül érkezhettek Magyarországra.

Szolgáltatásaikat jellemzően olyan cégek veszik igénybe, melyekhez hosszabb távra delegálnak külföldi kollégákat. Ők az apartmanszállodára vagy átmeneti megoldásként tekintenek (amíg megtalálják a vendég lakását), vagy a pár hónapos kiküldetés idejére eleve nem bajlódnak a lakásbérléssel, hanem élvezik a szálloda nyújtotta előnyöket. Szolgáltatásuk azoknak a kevéssé árérzékeny vendégek körében is népszerű, akik az önálló lakás kényelmét keresik, szállodai szolgáltatásokkal kiegészítve.

Hangulatos nappali az Adinában

Fotó: Adina Apartment Hotel

Mindig nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy minden piaci szegmens képviseltesse magát, és a hosszú távra érkezők mellett a vendégek közt a klasszikus, rövid távú üzleti utazók és a turisták is helyet kapjanak. A hosszú távra érkező vendégek ugyanakkor kapacitásunknak legalább felét, olykor akár 60-70 százalékát is kiteszik” – magyarázta a szakember

 

Diákok a hibridhotelben

A tavaszi hónapokban ingyenes szálláslehetőségként ajánlotta fel dolgozóinak megüresedett kapacitását a Maverick Lodges. A szálláshely a nyári hónapokra – a többi fővárosi szálláshelyhez hasonlóan – megnyitotta kapuit, augusztusban az egyéni vendégekből egészen szép forgalmat bonyolított, ám az üzemeltető szeptembertől újabb stratégiaváltásra kényszerült.

Modern, világos szoba két személy részére

Fotó: mavericklodges.com

A kollégiumok szeptemberi bezárását követően erre alkalmas szobakapacitásukat diákoknak értékesítették. „Lakóegységeink nagy része továbbra is üresen áll, de a diákoknak nyújtott szolgáltatással legalább részben csökkenteni tudjuk veszteségeinket” – nyilatkozta lapunknak a cég ügyvezetője, Molnár Kristóf.