High-tech mosoda nyílik Pusztaszabolcson, ahol chipek kontrollálják a szállodai textíliát

Forrás: turizmus.com

 2022. március 09. 13:23

A Velencei-tó közelében fekvő Pusztaszabolcson több mint 800 millió forintos beruházással, elsősorban a szállodaiparra alapozva high-tech mosoda nyílik tavasszal.

A textíliákat a legkorszerűbb chipes rendszerben tartják nyilván – ennek fontosságáról is mesélt a Turizmus.com-nak a HiWash Mosoda és Tisztító tulajdonosa, Szekula István.

Magyarországon egyedülálló innovatív megoldással, a textíliákba beépített chipekkel hoznak új távlatot a mosodai szolgáltatások rendszerébe. Hogyan segíti ez a szállodák működését?

Egyrészt a chipeknek köszönhetően a szállodák, vendéglátósok vagy akár a rendezvényes cégek naprakész készlet-nyilvántartási adatbázist vezethetnek. A szobai, éttermi textileket érintő amortizációs folyamatokról, valamint az aktuális készletállásról pontos és azonnali információkat kaphatnak.

Így könnyedén nyomon követhető például, hogy a készleten lévő 5000 darab lepedő házon belül található-e, vagy ebből hány darab van állandó forgásban. Milyen állapotú az a folyamatosan használt x darab, kellene-e belőle selejtezni, vagy újat vásárolni? Látható a rendszerben az is, hogy melyik darab hányszor fordult meg a mosodában, és ehhez képest felmérhető az állapota, tisztázható az amortizációjának oka, története.

Ezek az adatok már középtávon hatékonyabbá tehetik a szállodák működését, és elkerülhetővé válnak a vezetőség és a takarítószemélyzet, szálloda és mosoda közti esetleges konfliktusok is.

Szekula István, a HiWash Mosoda és Tisztító tulajdonosa

Fotó: HiWash

Magyarországon ez még nem igazán bevett rendszer, emiatt néhányan tarthatnak tőle. De a kételkedőket is meggyőzi az, hogy a felsorolt problémák kiküszöbölésére ez az okosmegoldás kiválóan alkalmas, illetve, hogy egy szállodát sokkal professzionálisabb úgy irányítani, ha a belső működésről minél több adat áll a vezetőség rendelkezésre.

 

Hogy kerülnek a chipek a már meglévő szállodai textilekbe, vagy emiatt újakat kellene vásárolniuk azoknak, akik ezt a technológiát választják?

Az átálláshoz maximális támogatást nyújtunk: bevarrjuk a chipeket a már meglévő textilekbe, emiatt nem kell újakat vásárolni. Természetesen biztosítjuk azokat az eszközöket is, amelyekkel a házon belüli adminisztráció megoldható.

A szállodák számára ez nem egy nagy beruházás, mivel részletfizetési konstrukciót ajánlunk, és a havi mosodai költség csomagárába kalkuláljuk bele a chipek beszerzését. Például egy havi tíztonnás megrendelés esetén a havi mosodai költségnek ez nagyjából egy százaléka, ha hosszútávú (kétéves) szerződési konstrukcióban gondolkodunk.

 

A chip mekkora – észreveszik ezt a vendégek, akik testközelből használni fogják?

Akkora, mint egy belső címke a párnahuzaton, tehát a vendégélmény szempontjából nem okoz problémát. A világ számos pontján használjak ezt a technológiát, nem véletlenül. Magyarországon az utóbbi tíz évben jelentős fejlődés történt a szálláshely-szolgáltatók között. Gyönyörű és minőségi enteriőrök születtek, átgondolt koncepciók mentén Budapesten és vidéken – ez a trend remélhetőleg folytatódni fog a következő időszakban.

Az ágyneműkbe varrt chipeknek köszönhetően a cégek naprakész készlet-nyilvántartási adatbázist vezethetnek

Fotó: HiWash

A mérce tehát magasra került, így a szállodai szolgáltatást nyújtó partnerek felé ugyancsak elvárássá vált, hogy szintet lépjenek. Hosszú távon nem lehet működőképes, ha a külsős beszállítók nem zárkóznak fel az új követelményekhez, és nem fektetnek innovációkba, legyen az eszközjellegű vagy szakmai innováció – úgy gondolom, egyértelműen jól tettük, hogy elkezdtük ezt a mosodai fejlesztést még a pandémia küszöbén. Ehhez persze hinnünk kellett a projektben, nem feltétlenül csak a racionalitást tartva szem előtt. Természetesen megfelelő piaci adatok is a rendelkezésünkre álltak, és követtük a hazai szállodaipari befektetések alakulását is.

 

Kiemelt hangsúlyt fektetnek a foltkezelésre, hiszen ez is állandó probléma a szállodai partnereknél. Ahogy a környezetbarát tisztítószerek témája szintén megkerülhetetlen.

Valóban, külön foltkezelő egységet alakítottunk ki az üzemben, ahol a leghatékonyabb szerekkel, speciális figyelemmel dolgozva tüntetjük el a különböző eredetű hibákat. Terveink szerint a megrendelőinkhez is kihelyezünk olyan foltkezelő szereket, amelyekkel, ha rögtön az észlelés után lekezelik a foltot, mire a mosodába ér a textil, nagyobb eséllyel menthető.A tisztítószereink ugyancsak új generációsok, a vegytisztításban szakítottunk a régi, hagyományos perkloridos vegyi anyagokkal, és a fenntarthatóság felé léptünk. Mi már nem a régi száraztisztítást végezzük, hanem az új generációs nedves tisztítást. A környezettudatos tisztítószerek használata a szállodák, sőt a vendégek számára is abszolút prioritás, ahogy nekünk is.

 

Miért pont Pusztaszabolcs a fejlesztés helyszíne?

Mert nagyjából 50-50 kilométerre helyezkedik el Budapesttől és a Balatontól is, így a mosoda egyaránt ki tudja szolgálni a fővárosi szállodákat, illetve a magas színvonalú szállásadói igényeket a Balaton körzetében. Sőt, az M6-os autópályán keresztül Pécs és környéke is könnyen elérhető.Április közepén tervezzük kezdeni a munkát Pusztaszabolcson, a beruházás első szakaszában havi 150 tonna textíliával, a nyár elejére befejeződő fejlesztésnek köszönhetően pedig több mint 300 tonnával tudunk dolgozni.De hozzáteszem, hogy Budapesten, a belvárosban is van egy mosodánk, itt a kisebb partnerek – Airbnb-lakások vagy apartmanház-tulajdonosok – számára szintén ugyanezt a minőséget biztosítjuk. Innen szolgáljuk ki például a szállodai partnereink vegytisztítós igényét mind a dolgozóik, mind a vendégeik részére. Teljesen új és nagykapacitású gépparkunknak köszönhetően napi sok ezer darab fordul meg nálunk. Itteni komplett szolgáltatásunk háztól-házig történik, folyamatosan elérhetőek vagyunk, így ebben a szegmensben szintén nyújtunk megoldást.