Áprilisi tél: nincs veszélyben a szőlőtermés

Forrás: Vendéglátás

 2017. április 21. 11:36

A hirtelen jött áprilisi havazás hiába látványos, a száraz fagyok sokkal inkább jelenthetnek veszélyt a szőlőtermésre – nyugtatja meg az aggódókat a Borháló közleménye.

Szívfacsaró látvány, ahogy jeges szél tépi a virágba borult gyümölcsfákat, ahogy szűnni nem akaróan zuhog rájuk az égi áldás hó és havas eső alakjában. Egyes termelők máris megkongatták a vészharangot, más szakemberek szerint ugyanakkor a jelenlegi időjárás, ha mindennaposnak nem nevezhető is, egyelőre nem jelent veszélyt a termésre. De mi a helyzet a szőlővel?

„A szőlő ősi haszonnövényünk, sokkal strapabíróbb, mint sokan gondolják – mondja Kathona Krisztián, a Borháló Borkereskedés beszerzési igazgatója. – Mély téli álmot alszik, és számos érzékenyebb gyümölcsünknél később hajt. A jelenlegi havas-szeles időjárás, ha nem következnek rá száraz fagyok, önmagában nem okoz jelentős kárt, egyelőre tehát nem kell aggódnunk a 2017-es borévjáratért” – fogalmaz a szakember.

 

„A tavalyi fagyok például a dunántúli termőhelyeken okoztak lokális károkat: míg egyes termelők megúszták a csapást, mások csak bizonyos dűlőkben vagy dűlőrészekben szenvedtek kárt, és sajnos olyanok is akadtak, akiknél szinte a teljes évjáratot leszüretelte az április végi hideghullám” – mondja a beszerzési igazgató, aki szerint az igazi veszélyeket a következő három hét rejti: hajnali fagyok, száraz hidegbetörések egészen a fagyosszentekig, vagyis május közepéig előfordulhatnak Magyarországon.