Áprilistól kötelező a szálláshelyeken az útiokmányok beolvasása

Forrás: turizmus.com

 2020. december 23. 17:23

Egy kormányrendelet szerint jövő év elejétől digitálisan kellene adatot szolgáltatnia az összes szálláshelynek minden érkező vendégről. Közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség arról tájékoztat, hogy a kötelező adatszolgáltatás határideje 2021. április elsejére módosult.

A kormány a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiában különös hangsúlyt fektet a szálláshely-szolgáltatói szektor digitalizálására, amelynek első lépcsője a szálláshelykezelő szoftverek általános használatának bevezetése volt – emlékeztet közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Ma már minden szálláshely szoftverben kezeli az érkezéseket és távozásokat, a foglalásokat és a költéseket, így jelentősen leegyszerűsödött és gyorsult a szálláshelyek adminisztrációja.

A jövőre hatályba lépő intézkedéssel a digitalizáció tovább folytatódik, és a szálláshelyekre történő bejelentkezés is sokkal egyszerűbbé válik, mert az úti okmányok digitális beolvasásával történik majd.

Áprilistól minden szálláshely számára kötelező lesz a digitális okmányolvasók használata

Fotó: 123rf

A szálláshelykezelő szoftverbe berögzített vendégadatok a Vendég Információs Zárt Adatbázisba (VIZA) is bekerülnek.

A jogszabályok szerint a rendőrség a VIZA rendszert a bűnüldözés és a bűnmegelőzés, a közrend, a közbiztonság, az államhatár rendjének, az érintett és mások jogainak, biztonságának és tulajdonának védelme, valamint körözési eljárások lefolytatása érdekében, kizárólag konkrét adat keresésére használhatja majd.

A VIZA rendszer mindannyiunk közös érdekét és biztonságát szolgáló, szigorúan zárt és védett adattár, amelyre a jogszabályok által elrendelt, különlegesen szigorú biztonsági előírások vonatkoznak – szögezi le az MTÜ.

A VIZA rendszer kizárólag titkosított adatot képes befogadni. Az adatállományban kizárólag a jogszabályban meghatározott esetekben és módon végezhet keresést az erre feljogosított rendvédelmi szerv.

Európa számos, évente több tíz millió turistát fogadó országában szintén hasonló a bejelentkezés módja.

Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Olaszországban, Németországban és Franciaországban is egyaránt használnak okmányolvasót a szálláshely-szolgáltatók, ezzel is meggyorsítva és megkönnyítve a bejelentkezés néha hosszadalmas és nehézkes procedúráját egy gyakran hosszú és fárasztó utazást követően.

Magyarország az elmúlt években sikeresen őrizte meg biztonságos úti cél státuszát, többek között ennek is volt köszönhető a tavalyi turisztikai rekord, amikor 16,5 millió vendég szállt meg hazai szálláshelyeken.

Mivel a koronavírus okozta világjárvány utáni időkben a célunk az, hogy tíz hónap alatt újra Európa vezető desztinációi közé tartozzunk, ezért a jövőre bevezetésre kerülő digitális érkeztetés újabb eszköz a szálláshely-szolgáltatók számára a minőségi szolgáltatásnyújtáshoz, és mindannyiunk biztonságának megőrzéséhez – írták.

A Magyar Turisztikai Ügynökség hamarosan információs honlapot indít, amelyen a VIZA rendszerhez való csatlakozásról a szálláshely-szolgáltatók számára minden információt közzé fog tenni annak érdekében, hogy a szolgáltatók egyszerűen és gyorsan tudjanak majd belépni a rendszerbe. A kötelező adatszolgáltatás 2021. április 1-jei indulása előtt minden érintett meg fog kapni minden szükséges tájékoztatást a csatlakozás folyamatához – zárul a közlemény.