Aranyat ér, meleget ad a termálvíz Tiszakécskén

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2022. november 02. 15:21

Duplán aranyat ér a föld mélyében található gyógyvíz Tiszakécskén: nemcsak a gyógyulni vágyók élvezhetik jótékony hatását, de a hőcserélős rendszernek köszönhetően a Barack Thermal Resort és több önkormányzati létesítmény fűtését is ezzel oldják meg.

A téli szezonban is este 10 óráig élvezhetik hétvégenként a termálvíz jótékony hatását a vendégek a tiszakécskei Barack Thermal Resortban, ahol az 1344 méter mélyről nyert, 52 °C-os gyógyvíz és a medencék töltésére használt víz hőfoka közötti különbséget használják a teljes komplexum – az 50 szobás, négycsillagos szálloda, a 13 négycsillagos, egyenként 6 fő befogadására alkalmas apartman, a szaunavilág, az uszoda, az étterem és a gyógyászati részleg, valamint a fürdőrészleg főépülete és öltözői – fűtésére.

„Gázt csak főzéshez használunk” – nyilatkozta lapunknak Szabó Éva ügyvezető, hozzátéve, hogy a 37 éve családi vállalkozásként üzemelő létesítmény természetesen gáz- és elektromos szerződéssel is rendelkezik, amelyeket nemrégiben kellett megújítaniuk. Az áremelkedés mértéke az áram esetén 400 százalékos volt, a gáz ára ennél is nagyobb mértékben növekedett.

„Az üzemeltetés összköltsége megduplázódott, azonban ez nemcsak az energiaárak növekedésének tudható be, hanem az alapanyagok, vegyszerek, textiltermékek, papíráruk ugrásszerű áremelkedésének is” – tudtuk meg a szakembertől, aki azt is elmondta, hogy – a technológia rohamos fejlődése és az energiahiány miatt – minél előbb szeretnék megvalósítani az egyébként is tervezett korszerűsítéseket. Folyamatosan monitorozzák azokat a lehetőségeket, ahol energiát tudnak spórolni vagy – akár most még drágának tűnő befektetések révén – hosszabb távon gazdaságosabb működésre tudnak áttérni. Ennek megfelelően kivilágított medencéik mindegyikét LED-es izzókkal látták el, folyamatban van a közel 200 kW teljesítményű napelempark kiépítése is.

„Nehéz évek elé nézünk, de szigorú odafigyelés mellett, a fejlesztések révén még környezettudatosabbá és energetikailag hatékonyabbá válhatunk” – beszélt lapunknak előremutató terveikről az ügyvezető.

A szolgáltatások szűkítését a spórolás ellenére sem tervezik, sőt azok bővítésén és megújításán dolgoznak, a folyamatosan magas minőség garantálását szem előtt tartva. Némi áremelkedés ugyan mind a fürdő, mind a szállások tekintetében várható, de semmi esetre sem a költségek drasztikus emelkedésével arányos mértékben, és ezeket időszakos akciókkal próbálják ellensúlyozni.

A Barack Thermal Resort egységeit a helyi termálvízzel fűtik

Fotó: Barack Thermal Resort

Az önkormányzatnál sincs napirenden a szolgáltatások szűkítése

A gyógyvízben rejlő lehetőségeket az önkormányzat is igyekszik kihasználni.

„2-3 épület kivételével mindegyik önkormányzati létesítmény fűtéséhez és világításához használunk alternatív energiát, napelemeket, napkollektorokat, valamint a termálvizet is hasznosítjuk. Ezek 30-90 százalékban fedezik a működéshez szükséges energiaigényt” – tudtuk meg Sotus Róberttől, a település turizmusmarketing referensétől. A beruházásokat folytatni fogják, hiszen az önkormányzat szerint a technológia fejlődésével párhuzamosan a létesítmények ilyen irányú fejlesztésének folyamatosnak kell lennie.

A város saját tulajdonú kútjából nyert termálvízzel kétkörös (primer és szekunder) hőcserélő segítségével több oktatási intézmény (a diákotthon, a gimnázium, az általános iskola felső tagozata és az Erkel fasori óvoda), valamint a sportlétesítmény fűtését tudják biztosítani.

Gáz- és elektromos szerződéseik egy része jelenleg még kedvező díjazású, más részüknél viszont – az országos trendeket követve – öt-hétszeres az árnövekedés. Az említett intézményekben korábban megvalósult energetikai fejlesztések azonban tompítják ezt a negatív hatást, így az energia drágulása nem okoz kiugróan magas összköltség-emelkedést, a szolgáltatások szűkítése egyelőre nem került napirendre.