Új arculattal jelentkezik Miklós Csabi móri borász

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2024. május 17. 13:28

A borvidék fenegyereke közel húsz év után cserélte le a vagány, színes, összetéveszthetetlenül „miklóscsabis” címkecsaládot. A móri birtokon járva az elsők között ismerhettük meg az új arculatot.

Aki találkozott már Miklós Csabi boraival, annak retinájába beleégett a Blanné (sauvignon blanc) piros tűsarkú cipős címkéje, a Demi Mór (királyleányka) hollywoodi csillaga vagy a Csóka Családnak (rajnai rizling) szkafanderes űrhajósa. A vicces, szójátékokra és feltűnő grafikai elemekre építő címkecsaládot 2005-ben alkotta meg Ipacs Géza az akkor még huszonéves borásznak. Ez az arculat újult meg idén májusra, hogy miért és hogyan, arról Miklós Csabi személyes hangvételű sajtótájékoztatón mesélt Móron.

Miklós Csabi sajtótájékoztató keretében mutatta be borait és az új címkecsaládot

Fotó: mikloscsabi pincéje

A programot a pesti Bazilikánál, a DiVino Borbárnál kezdtük, amelynek 2011-es alapításánál juniborosként a móri borász is bábáskodott, s ahol évekig házigazdaként fogadta a vendégeket. Egy buborékos aperitif után innen indultunk Mórra, s miközben a kínai delegációs gigadugóban araszoltunk, bőven jutott idő arra, hogy már az odaúton megismerjük a címkeváltás apropóját és az új koncepciót.

 

Érettebb gondolkodás, időtállóbb címkevilág

Miklós Csabi tudatosan készült a változásra, tervezte a jövőt, beruházott, felújított, négy évvel ezelőtt pedig a márka megújításán is elkezdett gondolkozni.

„Idén 48 éves leszek. Nemcsak én, a boraim is felnőttek. Azt a designt, ami 2005-től sok éven át jól működött, ma már nem érzem teljesen önazonosnak. A borászkodás folyamatos evolúció, amit az arculattal is követni kell, és időközben én is változtam. Ezért jövünk ki most egy érettebb, időtállóbb, letisztultabb címkevilággal, amely sokkal inkább tükrözi azt, amit ma gondolok Mórról, a családi birtokunkról és az általam fontosnak tartott értékekről” – mondta.

Elsőre olyan, mint egy klasszikus borcímke, de itt valami másról van szó...

Fotó: mikloscsabi pincéje

Az új arculat az Unger & Partners designstúdióval együttműködésben készült. A Miklós Csabi brandnév megmarad, a jól bevált szimbólumokból is többet átemeltek, de pár új figura is megjelenik a címkéken – mindez a korábbinál elegánsabb, kicsit komolyabb, egységesebb és személyesebb stílusban.

„A tervezés során az alapkoncepció az volt, hogy egy bordeaux-i keretrendszerbe tesszük a címkét. Ennek az a lényege, hogy minden címkén van egy chateau, mi ezt cseréltük le egy-egy személyes történetre. Így messziről olyan, mint egy klasszikus boroscímke, ha közelebb megyünk, akkor látjuk csak, hogy itt valami másról van szó.”

 

Premier háttérben a szív alakú kőbányával

A birtok legmagasabb pontja egy szív alakú középkori mészkőbánya alatt fekszik, csodaszép kilátással, itt van az a borterasz is, ahol jó időben a kinti kóstolók zajlanak. Miklós Csabi ezt a helyszínt választotta az új címkecsalád leleplezésére – háttérben a móri naplementével. A gondosan megtervezett premier után lementünk a présházhoz, ahol a borász kékfrankos silleréhez komponált céklás vacsora várt ránk, majd további tételek kóstolása következett a pinceágakban.

Az aznapi borsorból a siller mellett a Kőhalmi Ezerjó lett a kedvencem, a Mór emblematikus fajtájából készült gazdag, tartalmas, hosszan érlelhető bor Miklós Csabi kedvenc dűlőjében, a szív alakú mészkőbányánál született.

 

A borászról

Miklós Csabi több mint 20 éve foglalkozik szőlőtermesztéssel. 16 évesen vette első szőlőterületét Móron, huszonévesen pedig – már kertészmérnökként – saját pincét vásárolt. Ma 8 hektáron gazdálkodik a borvidéken, és kibővített, felújított, modern pincéjében készíti a családi gazdaság borait.