Árparitásról és vendégvéleményekről a HOTREC ülésén

Forrás: turizmus.com

 2016. március 21. 16:49

A HOTREC szállodai disztribúciós bizottsága a német Markus Luthe vezetésével ülést tartott Brüsszelben.

Mint ismert, sok országban a versenyhivatalok vizsgálják az OTA-k vélt, erőfölénnyel visszaélő, versenykorlátozó lépéseit a szállodai szerződéseikben, több bírósági döntés született már e kérdésben.

Németországban a Versenyhivatal (Bundeskartellamt) a HRS széles paritásos klauzuláját betiltó döntését követően 2015. december 23-án a Booking.com vonatkozásában megtiltotta az un. szűk paritási klauzulák (narrow parity clause) alkalmazását. Franciaországban 2015.augusztus 6-án az un. Law Macron, október 6-án pedig az olasz Parlament is betiltotta a fentieket és ennek megerősítése folyamatban van az olasz szenátusban.

„A megváltozott rendszerben a német szállodások a különböző foglalási rendszerekben üzleti érdekeiknek megfelelően most már eltérő feltételeket alkalmazhatnak, ezzel helyreállítva a vállalkozói szabadságot. E változások alkalmazása a többi EU országokban is várható"- jelentette ki Markus Luthe.

Mint ismeretes, Magyarországon a Gazdasági Versenyhivatal is foglalkozott az online foglalási rendszerekkel és vizsgálatát honlapján is publikálta.

Szintén téma volt, hogy a HOTREC és a Tripadvisor közösen lép fel, hogy az online review platformokon hamis, nem megalapozott vélemények ne jelenhessenek meg.

Megállapításuk szerint a rossz gyakorlat káros a fogyasztóknak, hátrányos a desztinációknak és általában káros a szállodaipar reputációjának is.

Valóságot tükröző, leellenőrzött vélemények a review site-kon segítik a szolgáltatások minőségének javítását, növelik a vendégelégedettséget és elősegítik új vendégek akvirálását is. A publikált vendégvélemények erőteljesen befolyásolják a fogyasztói, foglalási döntéseket.

A partnerek közösen fellépnek a nem valós vendégvélemények, az ezeken alapuló, nem a valóságot tükröző  sorrendek (ranking ) ellen, melyeket gyakran erre alakult cégek készítenek. Érdekes, hogy a TripAdvisor csak 2015-ben több, mint 40 ilyen „optimisation" vállalkozást talált a piacon és fellépett ellenük.