Artisjus egyeztetés, nemzetközi példák

Forrás: turizmus.com

 2017. július 17. 15:45

Az Artisjus képviselői idén is egyeztetésre hívták a szakmai szervezeteket, hogy a díjszabás tervezetek hatósági jóváhagyásra való benyújtása előtt megismerjék a vendéglátás és a szálláshely-szolgáltatás területén történt változásokat, illetve a zenefelhasználással kapcsolatos észrevételeket.

A július 5-i megbeszélésre a Magyar Vendéglátók Ipartestülete is meghívást kapott, amelyet Kovács László (elnök) és Zerényi Károly (tanácsadó) képviselt. Az Artisjus részéről Filák Mária (főosztályvezető, Műsorengedélyezési Főosztály) tájékoztatta a szakmai szervezetek képviselőit, hogy a jövő évi díjszabások (ideértve a vendéglátóhelyekre és a szálláshelyekre vonatkozó V18-as díjszabást) tekintetében módosítást nem terveznek és a díjakat nem emelik. Ugyanakkor az MSZÉSZ bevonásával gondolkodnak a közösségi gazdasághoz kapcsolódó szálláshelyek díjszabásban való kezeléséről.

Az MVI a jövő évi díjszabással kapcsolatos javaslatok megfogalmazásához nemzetközi kitekintést végzett, amelynek keretében megvizsgálta az ír, a brit, az ausztrál és az új-zélandi példákat. Ezeket alapul véve azt javasolta, hogy a szakmai szervezetek tagsága számára kedvezményes díjtételek vonatkozzanak. Habár a jelenlegi díjszabás lehetőséget biztosít arra, hogy meghatározott feltételek teljesülése esetén az Artisjus alacsonyabb mértékű, kedvezményes jogdíjfizetést tartalmazó felhasználási szerződést köthessen az érdekképviseleti szervezetekkel, azonban ilyen megállapodása az Artisjusnak egyetlen szakmai szervezettel sincs. Az MVI egy olyan feltételrendszer kialakítását szeretné, amely a szakmai szervezetek oldaláról teljesíthető és mindkét fél számára előnyös.

Az Artisjus képviselői nyitottak a további tárgyalásokra és a konkrét javaslatok megvitatására, ezért várhatóan ősszel ismét le fognak ülni a felek egyeztetni.