Artisjus: jövőre tovább csökkennek az üres adathordozói díjak

Forrás: MTI

 2014. december 22. 19:59

Január elsejétől 5-12 százalékkal csökkennek egyes üres adathordozók, például a pendrive, a memóriakártya, a mobiltelefon vagy a tablet árába beépített jogdíjak - közölte az Artisjus.

A közlemény szerint az igazságügyi miniszter a napokban jóváhagyta az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület 2015-ös szerzői jogdíjtervezetét.

2014-ben már 30 százalékkal csökkent a mobiltelefonok és 20 százalékkal a digitális televíziózásnál műsorrögzítésre használt eszközök (set-top-box) jogdíja.

Szintén ebben az évben a díjfizetési kötelezettséget kiterjesztették a táblagépekre is, aminek hatására jelentősen visszaszorult a táblagépek fekete és szürke forgalma. A jogdíjjal értékesített táblagépek forgalma az idén várhatóan meghaladja a 650 ezer darabot, ami mintegy 30 százalékkal magasabb az előzetes becsléseknél.

Az üres hordozó díjat a kép- és hangmásolatok készítésére alkalmas eszközök árába építik be, amely a szabad magánmásolásokat, azaz a művészek kiesett bevételét hivatott kompenzálni.

Az utóbbi években a mobiltelefonok és a digitális televíziózásban használt, műsorrögzítésre alkalmas dekóderek mellett a táblagépek elterjedése volt a jellemző. A közlemény szerint 2013-ban a magyar táblagép-használók 93 százaléka rendszeresen végzett olyan tevékenységet, amely szerzői jog által védett alkotás tartós másolásával, tárolásával jár.