Art'Otel Budapest: nemzetközi mezőnyben győzött

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2019. május 28. 10:26

Az Art'Otel Budapest 2018-ban anyacége, az Arena Hospitality Group legeredményesebb szállodája lett, magasan megelőzve a cégcsoport Németországban és Horvátországban működő egységeit. Gábor Ádám szállodaigazgatót sikerük titkáról kérdeztük.

– Milyen szempontok alapján lett az Önöké az év legjobbjának járó díj?

– A díj odaítélésében elsősorban az eredményességi mutatók döntenek. Az Art'Otel Budapest teljesítménye messze meghaladta a piaci átlagot, két egymást követő évben sikerült kétszámjegyű GOP-növekedést produkálnunk, úgy, hogy a korábbi években is már az egyszámjegyű növekedés legfelső határán voltunk. 2016-ban 12, 2017-ben pedig 14 százalékos GOP-növekedést értünk el.

– Mi volt a titka ennek a szép eredménynek?

– Igyekeztünk meglovagolni a kedvező piaci környezetet, Budapest növekvő népszerűségét. A magas foglaltság azonban önmagában, az átlagár maximalizálása nélkül nem elegendő az eredményesség ilyen mértékű javulásához. Agresszíven árazunk, megtalálva azt az árat, amit még hajlandó kifizetni a vendég a termékünkért az adott piaci körülmények között. A jövedelmezőséget az egész ház tekintetében igyekszünk maximalizálni, beleértve a rendezvényszegmens és az F&B bevételeit is. Ezen a téren munkatársaink is kitesznek magukért, a reggeli nélkül érkező vendégeknek havi szinten 1000 reggelit adnak el érkezés után!

Gábor Ádám: Agresszívan árazunk

Fotó: Art'Otel Budapest

Sokat teszünk a bevételek maximalizálása mellett azért is, hogy a bevétel minél jelentősebb része haszonként realizálódjon. A költséghatékonyság tekintetében az analitikus megközelítés híve vagyok, a profitabilitást az egyes részlegekre lebontva figyelem. A beszerzési és üzemelési, illetve a bérköltséget erősen kontrollálom. Beszállítóinkat minden területen folyamatosan tendereztetjük, a legjobb árat és a legmagasabb minőséget keressük.

– Mely vendégszegmenseket igyekeznek megszólítani?

A corporate és a leisure szegmens aránya nálunk nagyjából 50-50 százalék, mindkettőt több csatornán keresztül töltjük. 165 szobánkat igyekszünk annak eladni, aki a legtöbbet fizeti érte, folyamatosan változtatjuk az árakat, a piac minden rezdülésére reagálunk. A májustól novemberig tartó „főszezonban" 95 százalék feletti kihasználtsággal működünk, és igyekszünk prémiumvendégeket fogadni minden szegmensben. Az árérzékeny turistaszériákkal csak vasárnapi és hétfői napokon vállaljuk az együttműködést.

Részben lecseréltük a corporate ügyfélkörünket is: azon cégekkel, amelyek nem voltak hajlandóak elfogadni a piac által diktált éves átlagár-emelkedést az elmúlt években, nem kötöttünk ismételten szerződést. Ez nagyon szigorúan hangzik, de mivel az éves átlagos foglaltságunk 87 százalékos, az eladott szobaszámban már nem tudunk tovább növekedni, tehát az átlagár növelésére kell fókuszálnunk.

Itt jegyzem meg, hogy a Red Bull Air Race Zamárdiba költöztetése nagyon rosszul érint bennünket, jelentős bevételkiesést okoz, hiszen a kieső volument csak alacsonyabb átlagáron fogjuk tudni pótolni.

– Milyen lépéseket tesznek a szolgáltatási színvonal emelésére?

Folyamatosan dolgozunk szállodánk megszépítésén. Szobáink és a folyosók már újjászülettek, most a közös helyiségek felújítása következik. Az idei évben a -1. szinten lévő konferenciatermek és a fitneszterem esik át korszerűsítésen, jövőre a lobby, a recepció és az étterem kap új, modern dizájnt. Meggyőződésem, hogy a visszatérő vendégkör kialakításában elengedhetetlen a kényelmes ágy és a kiváló reggeli, az Art'Otelben mindkettőnek nagyon jó híre van.

Nemcsak a termékbe invesztálunk, dolgozóink megtartására és képzésére is odafigyelünk. Viszonylag konstans, stabil csapattal dolgozunk, elégedettségüket inszentív programokkal igyekszünk növelni, sok a tréninglehetőség, emellett privát egészségbiztosításról is gondoskodunk.

(A cikk a Turizmus.com Magazin májusi számában jelent meg. Ha érdeklik hasonló témák, olvassa a lapot rendszeresen!)