Ásványvíz, gyógyvíz, termálvíz

Forrás: turizmus.com

 2014. október 12. 12:24

Magyarország szállodai kapacitásának 7,6 százalékát adják az egészségturizmusra szakosodott házak, a vendégéjszakák, illetve a bevételek tekintetében ugyanezek az arányok 10,6 illetve 11,8 százalékot tesznek ki.

A gyógyulni (is) vágyók tehát az átlagosnál hosszabb ideig maradnak, és még annál is többet költenek. Ezzel a megállapítással kezdte rövid értékelését Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár, azon a sajtótájékoztatón, amelyet a Magyar Fürdőkultúra Napja alkalmából tartottak, október 10-én.

A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy a most kezdődő támogatási ciklusban jelentős uniós források állnak majd rendelkezésre az energiatakarékossággal kapcsolatos, illetve a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos fejlesztésekre, s ezekben Magyarországnak kiváló lehetőségei vannak a hévizek felhasználásával. Ugyancsak jut majd pénz a magyarországi gyógyhelyek infrastrukturális fejlesztésére, valamint a magyar gyógyvízkincs hasznosítása szempontjából elengedhetetlenül fontos evidence based kutatásokra. Ruszinkó Ádám ugyanakkor hozzátette, hogy az elkövetkező években szállodák és fürdők nem számíthatnak vissza nem térítendő támogatásra, annál inkább kedvezményes pénzügyi eszközök igénybevételére.

 

A budapesti Széchenyi Fürdő szomszédságában álló ivócsarnoknál megrendezett esemény előadója volt még Czeglédi Gyula, a Magyar Fürdőszövetség elnöke, valamint Juhász Szabolcs a szervezet főtitkára (felvételünkön).

Czeglédi Gyula – amellett, hogy méltatta a Fürdőkultúra napjának fontosságát - többek között arról tájékoztatott, hogy jól indult ugyan az idei év az fürdőknek, ám a júliusi és augusztusi szélsőséges időjárást sok fürdő megsínylette, elsősorban a kisebb méretű, illetve kevesebb szolgáltatást nyújtó létesítmények. Viszont a nagyobb méretű, és ismert turisztikai desztinációkban található egységek átlagosan 8 százalékkal növelték bevételüket, s 3,9 százalékkal a vendégek számát. Összességében a hazai fürdők a 2013. évinek megfelelő szezont zárhatnak majd, a szeszélyes időjárás ellenére.
Juhász Szabolcs arra hívta fel a figyelmet, hogy idén 33 fürdő jelentkezett, hogy október második szombatján (rendre ezen a napon tartják a Magyar Fürdőkultúra napját) különféle programokkal, kedvezményekkel, extra szolgáltatásokkal népszerűsítse a fürdőkultúrát.

Egyébként, ebben az évben a gyógy-, a termál- és az ásványvíz fogalmak alapos megismertetése köré szervezték az eseményeket (tavaly a fürdőruhák, illetve a fürdőzés kultúrája állat a középpontban).