Az NGM árnyalja az ÁSZ-jelentést

Forrás: MTI/turizmus.com

 2016. február 06. 09:09

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentése szerint az ellenőrzés és nyomon követés hiányosságai miatt nem volt kimutatható a stratégiai célok megvalósulása a turizmusban. A Nemzetgazdasági Minisztérium kérdésünkre árnyalta az ÁSZ-jelentésről megjelentek alapján kialakított képet.

Az ÁSZ jelentése szerint a stratégiai célok megvalósítását segítő szabályozás rendszeréből hiányzott a célok teljesítésének nyomon követhetősége és a teljesítés számon kérése érdekében az intézkedési tervek elfogadása. Az ellenőrzés a Nemzetgazdasági Minisztériumot, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot, a Magyar Turizmus Zrt.-t és a Balaton Fejlesztési Tanácsot érintette.

A jelentés szerint a hiányosságok miatt nem volt kimutatható az országos turisztikai stratégiai célok megvalósulása sem. Nem volt stratégiai szinten biztosított, hogy az ÁSZ ellenőrizze a turizmusfejlesztési célkitűzések megvalósulását. A Balaton Kiemelt Üdülőkörzetre és az egészségturizmusra vonatkozó stratégiai célok teljesülését csak egy-egy indikátor esetében lehetett nyomon követni.

Az ÁSZ megállapította, hogy nem követték nyomon a turizmusfejlesztési stratégiai célok teljesülését, az intézkedések hatását, és nem értékelték a cél szerinti teljesítést sem az országos, valamint az egészségügyi ágazatoknál. A regionális operatív programoknál viszont megvalósult a célkitűzések teljesítésének nyomon követése, értékelése.

A 2014-2020 közötti tervezési időszakról pedig azt állapították meg a számvevők, hogy az országos turisztikai és egészségturizmus stratégiai célkitűzései érdekében a szükséges intézkedéseket még nem tették meg, de a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet már tett lépéseket erre az időszakra vonatkozó turisztikai stratégiai céljaival kapcsolatban.

Az ÁSZ jelentésében javasolta a nemzetgazdasági miniszternek és a Balaton Fejlesztési Tanács elnökének, hogy 30 napon belül készítsenek egy intézkedési tervet, a turizmusfejlesztési stratégiai célkitűzések megvalósításának, mérésének és nyomon követésének előmozdítása érdekében.

Kérdésünkre a Nemzetgazdasági Minisztériumnál elmondták:

"Az ÁSZ a horvát és a macedón számvevőszékkel párhuzamosan végzett vizsgálat keretében foglalkozott a hazai turisztikai fejlesztési dokumentumokkal. Az ellenőrzés során a Számvevőszék azt vizsgálta, hogy a turizmussal kapcsolatos korábbi stratégiai dokumentumokban megfogalmazott célok nyomon követése, monitoringja megvalósult-e, illetve hogy a kitűzött számszerű indikátorok teljesültek-e.

Fontos kiemelni, hogy a vizsgálat nem szabályossági, pénzügyi típusú ellenőrzés volt. Ebből következően a feltárt hiányosságok sem pénzügyi, jogi jellegű szabálytalanságok, hanem a stratégiák megvalósítását célzó intézkedési tervek és az eredményeket összefoglaló monitoring jelentések hiányát állapította meg a szervezet. Az ÁSZ sajtóközlemény is kiemeli: a vonatkozó jogi, intézményi rendszer kialakításában nem találtak kifogásolnivalót.

A vizsgált dokumentumok – amelyek monitoring folyamatával kapcsolatban a kifogások felmerültek – 2005 és 2010 között készült stratégiák. A turizmus 2010 óta elért eredményei azt bizonyítják, hogy a kormányzat turizmusfejlesztési intézkedései sikeresek voltak. A turizmus eredményeit folyamatosan nyomon követi az NGM, belső szakmai anyagokban, illetve a sajtóban is havi rendszerességgel bemutatja, elemzi a turisztikai forgalom, vagy éppen a fejlesztési források rendelkezésre állásának alakulását.

Fontos azt is kiemelni – ezt az ÁSZ jelentés is megállapítja – hogy a fejlesztési források felhasználása, annak nyomon követése az Uniós programok keretében kifogástalanul megvalósult.

A jelen és a jövő szempontjából fontosabb kérdés, hogy elkészítette az új, 10 évre szóló turizmusfejlesztési koncepciót, amelynek szakmai, társadalmi egyeztetését rövidesen megkezdi. Ennek a koncepciónak a végrehajtását az ÁSZ jelentésben foglaltak figyelembe vételével fogja nyomon követni."