Átadták 25 fővárosi emlékmű új díszvilágítását

Forrás: MTI

 2014. december 19. 12:29

Elkészült 25 budapesti emlékmű díszkivilágítása, január végéig pedig további 11 köztéri szobor és más emlékművek is díszfényt kapnak - közölte a Főpolgármesteri Hivatal pénteken az MTI-vel.

Díszkivilágítás kapott többek között Teller Ede, Kossuth Lajos, II. János Pál pápa, Görgey Artúr, Weiss Manfréd, Krúdy Gyula szobra, valamint több világháborús hősi emlékmű - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az emlékművek új díszvilágítása a közvilágítás bekapcsolásától éjfélig - nyári időszámítás idején éjjel 1 óráig - működik.

A közleményben emlékeztettek: Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére a kerületek tehettek javaslatot, mely köztéri szobrokkal, emlékművekkel bővüljön a díszkivilágítási lista. A főváros döntése alapján a kiépítés a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. koordinálásában valósult meg.

Közölték: jövő év április végéig - a januári 11 mellett - még további hat köztéri szobor, emlékhely kap díszvilágítást.
A projekt összértéke mintegy 60 millió forint.

A programban szereplő kerületi emlékhelyek díszvilágításának beépített többletteljesítménye 8,5 kW, ami éves szinten mindössze 17 000 kilowattóra (kWh) energiafogyasztást jelent. Ez alig több, mint félmillió forint, de a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. tudatos energiamegtakarítási beruházásai révén nem jelent többletköltséget a fővárosnak - olvasható a közleményben.