Átadták a Benedict Hotelt Kőszegen

Forrás: MTI

 2020. szeptember 07. 16:09

Kőszegen átadták az egykori bencés rendház felújított műemléki épületét, amely továbbra is a szerzetesrend tulajdonában áll, de 65 szobájával és megújult közösségi tereivel ezentúl a turizmust is szolgálja szálláshelyként.

A felújítást a kőszegi Kreatív város – fenntartható vidék (KRAFT) programban 1 milliárd 435 millió forinttal támogatta a magyar kormány.

Az 1677-1680-ban épült, kívül-belül teljesen megújult épületet Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára avatta fel. Az államtitkár elmondta: ahhoz, hogy a jezsuita szerzetesek a török hódoltság idején felépítették a rendházukat, a jövő iránti óriási bizalom és békés lelkület kellett, és ezt folytatták az évszázadok során a piarista és a bencés szerzetesek.

Az egykori bencés rendház felújított műemléki épülete ezentúl turisztikai szálláshelyként is szolgál

Fotó: MTI/Varga György

A rendház felújítása és új funkcióval bővülése jól illeszkedik abba a pozitív folyamatba, amelynek során megújul a gazdag történelmi múlttal és idegenforgalmi látványosságokkal, de határozott jövőképpel rendelkező és egyre inkább iskolavárossá váló Kőszeg – tette hozzá Soltész Miklós.

Miszlivetz Ferenc, a KRAFT program ötletgazdája, a Kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének főigazgatója elmondta: széles körű összefogásra és a kormányzat értő támogatására volt szükség ahhoz, hogy csaknem két évtizedes közös gondolkodás után a program megvalósítása – benne a kőszegi belváros jellegzetes épületének számító rendház felújítása – is megkezdődjön, sőt befejeződjön.

Szobabelső a Benedict Hotel Kőszegben

Fotó: MTI/Varga György

A 65 férőhelyes Benedict Hotel Kőszeg a városba érkező egyetemi kutatóknak, vendégprofesszoroknak, külföldi hallgatóknak, valamint turistáknak is nyújt majd szállást, közösségi terei pedig oktatási célokat is szolgálnak, ezekben előadásokat, kisebb konferenciákat is lehet tartani.

Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát a rendház történetéről szólva elmondta: a jezsuita szerzeteseket még Pázmány Péter kérte fel arra, hogy építsenek rendházat és szervezzék meg a tanítást Kőszegen. Mindössze három év alatt épült fel a rendház, amelyet később piaristák vettek át, majd 1815-től került a pannonhalmi bencésekhez és egészen az 1948-as államosításig működött.

Hangulatos társalgó a történelmi falak közt

Fotó: MTI/Varga György

Hozzáfűzte: az épület 1990-ben került vissza egyházi tulajdonba, először a verbita szerzetesek használták lelkigyakorlatos házként, majd a helyi római katolikus plébánia működtette zarándokszállásként és közösségi házként.

Az épület állaga időközben erősen leromlott, felújítása csak központi segítséggel volt elképzelhető, ezt tette elérhetővé a város legjelentősebb műemléki épületeinek megújítását is megcélzó KRAFT-program.

Kapcsolódó cikkek