Átadták a Borostyán panziót Répáshután

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 22. 15:50

Nettó 56 millió forintból, a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében újult meg az augusztus 22-én átadott Borostyán panzió Répáshután.

A panzió több mint egy éves zárva tartás után 2018 áprilisában kezdte meg újból a működését újragondolt keretek között – mondta el Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója. Míg korábban külső üzemeltető működtette, 2018-tól a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság saját üzemeltetésben indította újból útjára a szálláskiadást.

A megújult Borostyán panzió

Fotó: BNPI

A cél elsősorban egy olyan árkategóriájú és szolgáltatási szintű erdei szálláshely kialakítása volt, amely nem vetélytársa a BNPI és az erdészetek egyéb szálláshelyeinek és a környék vendégházainak, viszont

elsődleges célpontja a Bükkbe gyalogos vagy kerékpáros túrára érkező azon vendégkörnek, amely a környék turistaházainál magasabb, azonban a lillafüredi és felsőtárkányi szállodáknál alacsonyabb árkategóriájú szállást szeretne igénybe venni.

Éppen ezért a szálláshely célcsoportjai a Bükkbe túrára érkező családok és baráti társaságok.

Első lépcsőben az épület energetikai korszerűsítése történt meg. A ház külső szigetelést és hőszigetelt nyílászárókat kapott, és lecserélték tetőszerkezetet is. A vizesblokkokat is felújították, a szobákba led lámpák kerültek.

A következő lépcső a szolgáltatások korszerűsítése és bővítése volt. Az első évi tapasztalatok és foglalások alapján megállapították, hogy a panziót elsősorban a kisgyermekkel érkező családosok és a baráti társaságok keresik fel, a fejlesztéseket ezért az ő igényeik szerint alapították ki.

Szoba a panzióban

Fotó: BNPI

A projekt keretében lecserélték a szobák és a konyha bútorzatát,  etetőszéket, kiságyat szereztek be, s kialakítottak egy gyereksarkot is, ahol játékok és meséskönyvek várják a gyerekeket. A baráti társaságok számára téliesítették a teraszt, hogy az akár a hidegebb időszakokban is használható legyen, illetve a környezettudatosság jegyében elektromos autó- és kerékpártöltőt alakítottak ki.

Nagy Júlia, a BNPI ökoturisztikai osztályának vezetője hozzátette: a hét szobás, 21 férőhelyes Borostyán panzió iránt az év minden szakában jelentős az érdeklődés, hiszen kiváló helyszíne nagyobb családi rendezvényeknek, s mivel közvetlenül a főút mellett található, a gyalog- és kerékpártúrák számára is megfelelő induló-érkezési pont.

A környéken számos Nemzeti Parki Termék Védjegyes termelő is várja a vendégeket, velük közösen új programokat is kialakítottak.

Az ökoturisztikai osztály munkatársai bíznak abban, hogy a téli, illetve 2020-as foglalásokat is pozitívan fogják befolyásolni az új csomagajánlatok és egyéb új szolgáltatások.

A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében a kormány 2018-ban közel egymilliárd forint forrást biztosított hat turistaház fejlesztésére, az idei évben pedig – eddig 597 millió forint értékben – további húsz szálláshely megújítására tett javaslatot Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

A Borostyán panzió felújítása része azoknak az aktív és ökoturisztikai fejlesztéseknek, amelyek eredményeként 2010 óta több mint 100 erdei szálláshely épült vagy újult meg, 25 látogatóközpont nyílt meg, és több mint 40 új vagy megújult kilátó fogadja a látogatókat a nemzeti parkok és állami erdészetek területén – hangsúlyozta a megnyitón Németh Imre, az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda főtanácsosa.

Rónai Kálmánné és Németh Imre a panzió megnyitóján

Fotó: BNPI