Átadták a bükkszentkereszti Geopark Panziót

Szerző: Bódi Ágnes

Forrás: turizmus.com

 2019. november 20. 17:48

Az ország második legmagasabban fekvő településén megnyílt Geopark Panzió egyben a Bükk-vidék Geopark központjaként is üzemel.

Az aktív turisztika fellegvára lehet a Bükk-vidék Geopark, amely 2017 nyarán jött létre – mondta az ország második legmagasabban fekvő önálló településén kialakított épület átadásán Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. Közölte, hamarosan ő is foglal itt szállást, hogy családjának is megmutassa a Bükkszentkereszten most átadott központot és panziót, ahol "az erdő nem mindennapi látványt ígér". Örvendetesen nő a turistaházak kihasználtsága, egyre nagyobb az igény arra, hogy közelebb éljünk a természethez – tette hozzá.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) hidat jelent az ember, a táj és a természeti értékek között – fogalmazott Rácz András államtitkár, szerinte a Bükk természeti értékei már szakrális értelemben vannak jelen a köztudatban, éppen ezért is kell őrizni az itteni értékeket.

Sorolta a számadatokat, az igazgatóság élménytárát 85 ökoturisztikai létesítmény gazdagítja: 6 látogatóközpont, 40 tanösvény, 18 idegenforgalmi hasznosítású barlang, 3 tájház, 17 egyéb bemutatóhely és 1 erdei iskola.

A Geopark Panzió geoturisztikai centrumként és panzióként egyaránt működik

Fotó: BNPI

A Bükki Nemzeti Parkot 2010-ben még csak 96 ezren keresték fel, mára a látogatók száma megközelíti az évi 200 ezret. Az államtitkár kiemelte, hogy a BNPI a génmegőrzési, természet- és örökségvédelmi tevékenységével komoly térségformáló, szervező tevékenységet is ellát a régióban.

Rónai Kálmánné, a BNPI igazgatója szerint a Bükk szívében elhelyezkedő létesítmény sokkal több mint egy szálláshely, hiszen a geológiai értékek bemutatása mellett pezsgő programokkal várja az érdeklődőket. A panzió a természeti értékek megőrzése mellett aktivitásra ösztönzi a turistákat.

A panzió szobáinak dekorációjában is megjelennek a Bükk-vidék Geopark természeti értékei

Fotó: BNPI

A Geopark Panzió geoturisztikai centrumként és panzióként egyaránt működik. A szálláson két és négyágyas szobákban összesen 28 férőhely található, pótágyakkal 35 embert tudunk elszállásolni. Az épületegyüttesben szauna, illetve konditerem segíti a kikapcsolódásra vágyókat, emellett kerékpárkölcsönzési lehetőség, valamint a téli időszakban szánkók is várják a vendégeket.

A létesítmény különlegessége, hogy az egész épület a geopark bemutatását célozza, amely a szobák nevében és dekorációjában, valamint a geo- és ökoturisztikai kínálatban is jelentkezik. Geopark-központként ez a ház ad majd otthont a különféle képzéseknek is.

A panzióban kerékpárkölcsönzési lehetőség kínálkozik, valamint a téli időszakban szánkók is várják a vendégeket

Fotó: BNPI

A geopark térségfejlesztésben betöltött szerepéről beszélt Nagy Júlia, a BNPI kommunikációs és ökoturisztikai osztályának vezetője, aki a közösség összefogását emelte ki. Elmondta, a Bükk-vidék Geopark működésének alapját 108 település képezi, a helyi vállalkozók koordináló és menedzser szerepet igényelnek tőlük. Partnerségben állnak a helyi vállalkozókkal, igyekeznek piacot adni és mutatni számukra.

Az esemény előadásokkal folytatódott, a nemzeti parki védjegyről, és a kárpáti borzderes őshonos szarvasmarha szerepéről, ez az állat az ottani gazdálkodónak is köszönhetően megmenekült a kihalástól.

Az átadások helyi termelők kínálták termékeiket

Fotó: BNPI

A kézműves, védett területről származó helyi termékek önálló márkává fejlesztésében is részt vesz az igazgatóságot segítve a Bükk-vidék Geopark – így kerül sor a Bükki Nemzeti Parki Termék Védjegy címek átadására.

Az első 10 védjegyet 2012-ben adták át, ma már 200-an pályáztak 1000 termékkel. Az elismerést most 15 termelő 45 termékén tüntetheti fel. A termelők elhozták portékáikat is, volt méz, szirup, fafaragások, talán a legnagyobb sikert a reformkonyha egyik alapanyaga aratta, az Alakor biobúzából készült termékek, többek között a tarhonyák, a kiskockák és a lebbencsek.

Helyből származó kézművestermékek

Fotó: BNPI

Kapcsolódó cikkek