Átadták a felújított ortodox zsinagógát Debrecenben

Forrás: MTI

 2015. április 26. 16:27

A Pásti utcai ortodox zsinagógát csaknem félmilliárd forint európai uniós és állami támogatással újították fel. A közeli jövőben a debreceni zsinagóga ad otthont a Kelet- és Közép-Európai Zsidó Oktatási és Kulturális Központnak.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Debrecen polgármestere szerint talán Európában egyedülállónak tekinthető, hogy a város mindkét zsinagógáját sikerült egyidejűleg felújítani, az imaházzal együtt, amely felújítás egyet jelent a város zsidónegyedének átfogó újjáépítésével.

Papp László felidézte, hogy amikor a Pásti utcai zsinagógát építették, senki sem gondolta, hogy 120 évvel később a szent szolgálat mellet más feladata is lesz: mementóként állni. „Mementóként a város több mint 12 ezer zsidó polgáráért, egy virágzó városi zsidó közösségért és mementóként a holokauszt közel 6 ezer debreceni zsidó áldozatáért" – fogalmazott a polgármester.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára a kormány és a zsidó szervezetek közös törekvésének nevezte a zsinagógák és a zsidó temetők felújítását. A közös törekvések megvalósításához sok egyetértésre, türelemre és nyitottságra van szükség, ami megvan a magyar kormány részéről – tette hozzá, utalva arra is, hogy az idén hazánk a soros elnöke a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetségnek (IHRA), amely ebben az évben két közgyűlését Budapesten, illetve Debrecenben tartja.

A vasárnapi avatóünnepségen Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) elnöke bejelentette, hogy a közeli jövőben a zsinagóga ad otthont a Kelet- és Közép-Európai Zsidó Oktatási és Kulturális Központnak.