Átadták a felújított várat a világörökségi Hollókőn

Forrás: MTI

 2015. május 07. 18:51

Átadták a felújított középkori várat Hollókőn. A majdnem egy évig tartó munka eredményeként látogathatóvá vált a 700 éves vár Öregtornya, a felső várban visszaállították a 13. századi konyhát, ebédlőt és várúri lakrészt, az alsó várban pedig a 16. században épült gazdasági épületeket.

Zászlóforgatókkal, vitézekkel, korabeli muzsikával varázsoltak középkori hangulatot az ünnepségre, amelyen Szabó Csaba (Fidesz-KDNP) polgármester többek között elmondta: a hollókői várra egy időben azt mondták, hogy az csak "kőkilátó, nincs semmi lefedve, a panoráma szebb, mint maga a vár, ezen változtattunk".

 

Becsó Zsolt , a térség országgyűlési képviselője felidézte, a rendszerváltás után vita alakult ki arról, hogy lehet-e Nógrádban kitörési lehetőség a turizmus. Mint elmondta, az áttörés 2010 után következett be, mert a megye a kormány részéről is kiemelt figyelmet kapott. Míg 2010-ig 2,5 milliárd fejlesztési forrás érkezett a térségbe, addig 2010 óta közel 10 milliárd forint értékű turisztikai fejlesztést sikerült elindítani Nógrád megyében.

Szólt arról is, hogy Hollókő a megye leglátogatottabb turisztikai célpontja, évente 100 ezernél is többen keresik fel a világörökségi falut.
Berecz Mátyás, az egri Dobó István Vármúzeum igazgatója az átadáson azt hangsúlyozta, hogy van létjogosultsága a korhűségnek, az eredeti hangulat visszaállításának.

 

Nem lehet elvárni a látogatóktól, hogy térdig érő romból, rozsdás vasdarabból kitalálják, mi volt előtte, ráadásul a romos állapot konzerválása nagyon drága, sokkal olcsóbb és célravezetőbb helyreállítani, és attrakciókkal megtölteni a műemlékeket - tette hozzá.
Az egri szakember további 700 évet kívánt a hollókői várnak.
A vár kulcsainak átadásánál megszólaltak a dobok a várudvaron, majd - a vár 1996-os megnyitása óta először - eldördült az ágyú.

Az ünnepségen a Szent László Vitézei Egyesület tagjai lovagi párviadalt mutattak be a palotarészben, a Pavane Történelmi Táncegyüttes középkori és udvari táncokat adott elő, a palotazenét pedig a Bourdon Együttes szolgáltatta.

Hollókőn októberig tart az a közel kétmilliárd forintos, a népi hagyományokra épülő turisztikai fejlesztés, amelynek keretében megújult a vár is. A várban multimédiás eszközök segítségével látható a hollókői vár építéstörténetét bemutató 3D-s film. Ezt hétvégén már a látogatók is megnézhetik, mert miután a munkák miatt tavaly nyáron bezárták a várat, az átadás és újranyitás alkalmából 9-én és 10-én ingyenes nyílt várnapokat szervez Hollókő önkormányzata.