Átadták a HungaroControl új légiforgalmi irányító központjának épületét

 2012. augusztus 30. 16:42

Átadták a HungaroControl új légiforgalmi irányító központjának épületét csütörtökön Budapesten. A 13 milliárd forint beruházásból megvalósuló ANS III elnevezésű komplex fejlesztési program és ezen belül a légiforgalmi irányító központnak helyet adó épület átadása mérföldkő a hazai légiközlekedésben, mert hosszú távon biztosítja, hogy a HungaroControl Európa egyik legpontosabb, leghatékonyabb és legmegbízhatóbb szolgáltatója maradjon - hangoztatta Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infrastruktúráért felelős államtitkára az átadó ünnepségen.

Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy az ANS III komplex fejlesztési programon belül az épületépítés mintegy 3,5 milliárd forintba került. A 13 milliárd forintos beruházáshoz az Európai Unió a Transzeurópai Hálózatfejlesztési Terv (TEN-T) keretében 6 millió euró értékben járul hozzá, a többit a HungaroControl önerőből finanszírozza.
A vezérigazgató tájékoztatása szerint az átadott épületben a technológiák telepítése folyamatban van, ezzel várhatóan szeptemberre készülnek el. Ezt követően elkezdik a párhuzamos üzemelést úgy, hogy a jelenlegi forgalomirányító központból irányítanak, miközben élesben tesztelik a berendezéseket az új létesítményben.
Decemberre tervezik az új központból a légiforgalom irányítást, miközben a régi központban is folyik majd a munka, és várhatóan 2013 februárjától már csak az új forgalomirányító központot használják, ahol új, csúcstechnológiával felszerelt légi navigációs központ működik majd.
Szepessy Kornél az átadó ünnepségen hangsúlyozta: a HungaroControl stratégiai célkitűzése, hogy partnereivel közösen regionális, közép-európai légi navigációs tudásközpontot is létrehozzon a jelenlegi irányító központ területén.
Az átadó ünnepségen Bodnár Ferenc, a kivitelező Swietelsky és Közgép konzorciuma nevében elmondta, hogy a 2011 márciusban kezdték az építést, 17 hónap alatt 9.640 négyzetméteren végeztek építési munkát, pinceszintet és három emeletet alakítottak ki, és megkapták a használatbavételi engedélyeket.