Átadták a kívül-belül megújult Gárdonyi Emlékházat

 2014. március 19. 17:02

Az épület felújítása tavaly ősszel kezdődött, az átadó ünnepséget a napokban tartották.

Az eseményen Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója kiemelte: társadalmi összefogás segítette a munkát, míg L. Simon László kormánybiztos úgy fogalmazott: nagyszerű esztendő volt a tavalyi, számos remek programmal, s az emlékév nem egy lezárható ügy, nem egy kipipálható feladat.

Habis László Eger polgármestere arról szólt, a munka során kívül-belül megújult az emlékmúzeum, az alapoktól a tetőig, mi több tartalmában is gazdagodott a kiállítás. A jövőben ugyanis nagyobb hangsúlyt fektetnek az Egri csillagok című regényre és az író titkosírására.

A múzeumként működő Gárdonyi Emlékház felújítása tavaly ősszel kezdődött, a renoválási munkálatokra 15 millió forintot fordíthattak, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

Megerősítették az alapot, és kijavították a vakolatot, mivel az évek során nagyon széles repedések jelentek meg a falakon. A további vizesedés elkerüléséért a talajba épített csapadékvíz-elvezetőt is készítettek.

E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója kiemelte: az egri az ország egyik leglátogatottabb emlékháza, amelyből megismerhető, milyen ember is volt Gárdonyi Géza.

www.heol.hu