Átadták a Kolokán Szállót az ormánsági Szaporcán

Forrás: turizmus.com

 2020. június 08. 12:12

Az új turistaház a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében, 420 millió forintból épült meg a Baranya megye déli részén fekvő Szaporcán.

Az 50 fő befogadására és elszállásolására alkalmas, egyedi turistaszállót Nagy István agrárminiszter, Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, valamint Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója adta át június 5-én Szaporcán, az Ős-Dráva Látogatóközpont szomszédságában.

Az új turistaház egy hazánkban őshonos, egzotikus megjelenésű vízi növényről, a kolokánról kapta a nevét. A Kolokán Szálló alapterülete 571 m2, ehhez jön hozzá a tetőtér 248 m2-es területe. A szállás épületében 11 szoba található 2+2, négy-, illetve hatágyas kialakításokban, melyek mindegyike saját fürdővel ellátott. Az épületben melegítőkonyha, társalgó, étkező és kerti pihenő is várja az ideérkező vendégeket.

Házbejárás a megnyitón

Fotó: Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda

Az épület tervezése és kivitelezése során a környezetbarát üzemeltethetőség, illetve a megújuló energiák használata kiemelt fontosságú volt. Az épület fűtését levegő-víz hőszivattyúk biztosítják, a hőszivattyúk működéséhez szükséges villamos áramot napelemek segítségével állítják elő. Az épületben keletkező szennyvizet egyedi tisztítómű ártalmatlanítja, a tetőkön összegyűlő csapadékvíz pedig részben felhasználásra kerül az épület mellékhelyiségeiben.

Az Ős-Dráva Látogatóközpont 2015-ben elnyerte „Az Év Ökoturisztikai Létesítménye” pályázat fődíját. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság üzemeltetésében álló látogatóközpont a Dráva folyót, az egykori ormánsági életet és a tradicionális gazdálkodási formákat mutatja be interaktív kiállítás, major és három különböző tematikájú tanösvény segítségével.

A turistaház belső kertje

Fotó: Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda

A Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében az aktív turisztikai szezon kezdetére 7 turistaház újult meg összesen 126 millió forint értékben, és további 5 turistaház felújítása zajlik, ezeket a létesítményeket már idén nyáron birtokba vehetik a bakancsos turisták. A fejlesztési és rekonstrukciós program célja, hogy megfelelő színvonalú, vonzó szálláshelyek fogadják a természetjárókat.