Átadták a Magyar Kézműves Remek elismeréseket

 2014. július 02. 17:50

Átadták a Magyar Kézműves Remek elismeréseket szerdán Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) pályázatára beadott 97 pályaműből 39 kapta meg a díjat, közülük négyet magas színvonala alapján külön is méltattak.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a rendezvény fővédnöke az díjátadó ünnepségen kiemelte: a kormány támogatja a kamara célját, hogy felhívják a figyelmet a hagyományőrzésben fontos szerepet betöltő mesterekre és a kézművességre.

Parragh László, az MKIK elnöke elmondta, a kamara tizenkettedik alkalommal rendezi meg a hagyományőrző vállalkozói kultúra, a kézműves szakma elismerését szolgáló ünnepséget. A tapasztalatok mutatják, hogy egyre növekszik a kereslet a minőségi, speciálisan magyar és művészi termékek iránt.

Varga Mihály szerint a magyar kézművesipari termékek piaca növelhető a turisztika révén is, de ehhez fontos az újítóképesség megjelenése a kézművességben a hagyomány és a speciális tudás mellett.

A nemzetgazdasági miniszter emlékeztetett arra, hogy a magyar gazdaság növekedése már nemcsak az exportbővülésből, hanem a belső fogyasztás emelkedéséből is adódik.
A miniszter szerint azok a lépések, amelyek eredményt hoztak a gazdaság számára, a jövőben is szükségesek lesznek a foglalkoztatás bővítése és a növekedés érdekében. Elmondta, a magyar gazdaság teljesítménye az első negyedévben a harmadik legnagyobb mértékű bővülést mutatta az EU-ban.

Parragh László az ünnepségen kijelentette: a magyar gazdaság egyik kitörési pontja a szakképzés, amelyben a nagyvállalatok mellett a kézműves társadalom is fontos szerepet játszik.

Az MKIK elnöke szerint a Magyar Kézműves Remek elismerés a magyar díjak sorában a legrangosabbak között van, a mostani pályázatra jelentkeztek a legtöbben, minden eddiginél színvonalasabb pályamunkák érkeztek.
A Magyar Kézműves Remek pályázatra beadott pályaművekből nyílt kiállítás július 3. és 27. között látható a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.