Átadták a megújult gemenci kiállításokat

Forrás: MTI

 2014. május 03. 17:56

Átadták szerdán a Gemenc Zrt. megújult, interaktív kiállításait és tanösvényét, amelyek a Gemenc területén négy helyszínen, Pörbölyön, Nagyrezétben, Lassiban és Malomtelelőnél várják a természetbarátokat.

A Pörbölyi Ökoturisztikai Központban újra rendezett és kibővített kiállítást Csonka Tibor, a Gemenc Zrt. vezérigazgatója, Jung László, az MFB Zrt. Agrár és Turisztikai Befektetési Főigazgatóság ügyvezető igazgatója, Zsigó Róbert, Baja és Horváth István, Szekszárd polgármestere avatta fel ünnepélyesen.

Csonka Tibor köszöntőjében elmondta: a Gemenc Zrt. nemcsak őrizni kívánja a tájegység értékeit, hanem igyekszik bemutatni is őket. A Gemenc kincsei - élet az ártéri erdőben című interaktív állandó kiállításon élményszerű, az ismeretek befogadását audiovizuális eszközökkel segítő gemenci kincsestárral találkozhat a látogató – tette hozzá.

Jung László arról szólt, hogy a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. tulajdonosi joggyakorlása alatt lévő, huszonkét természeti részvénytársaság az elmúlt időszakban közel négymilliárd forintot költött közjóléti objektumok fejlesztésére, szállásbővítésre, infrastrukturális beruházásokra és bemutató helyekre.

A megnyitó alkalmából Zsigó Róbert azt mondta: a Gemenc és a Gemenc Zrt. összeköti Szekszárd és Baja városát, Tolna és Bács-Kiskun megyét, Horváth István  pedig további beruházások – a gemenci erdei vasút fejlesztése, gemenci dunai kikötő - lehetőségét   vetette fel, amelyek mindkét városnak turisztikai hasznot jelenthetnek.

Az ökoturisztikai központ épületében látható, az erdő- és vadgazdálkodás eszközeit, Európa legnagyobb ártéri erdejének flóráját és faunáját, a Sárköz népművészetét ismertető kiállításon érintő képernyő, mikroszkóp segít az ismeretszerzésben, és virtuális vadászaton is kipróbálhatják magukat az érdeklődők.

A Nagyrezétben kialakított méhészeti gyűjteményben a bajai méhész egyesület közreműködésével üvegfalú kaptárokat helyeztek el, ahol megfigyelhetők majd a méhek munkája, a kiállító tér gyertyaöntő műhellyel és előadó termemmel bővült.

Megújult és kibővült a lassi halászati kiállítás is, dioráma mutatja be a víz alatti élővilágot, egy ártéri terepasztalon a vizek vonulását lehet megismerni, és egy halászháló-készítő műhely is várja a vendégeket.

A Malomtelelőnél elkészült Molnárka tanösvényen játékos, élményszerű formában ismerkedhetnek meg a legkisebbek is a gemenci ártér állataival, egyedi növénytársulásaival, gombáival. A tanösvény tizenegy állomása az erdő kialakulását, a nagyvadakat, madárvilágot, az erdőgazdálkodást és a hajómalmokat mutatja be.