Átadták a Monostori Erőd felújított dunai bástyáját

Forrás: MTI

 2013. szeptember 22. 22:31

Átadták a Monostori Erőd felújított dunai bástyáját, benne egy 1200 négyzetméteres kiállítóteret és turisztikai központot szombaton, a komáromi létesítményhez kapcsolódva a Dunán új pontont létesítettek, amely fogadni tudja az erődnél kikötő hajókat.

A csaknem 440 millió forintos beruházást 366 millió forinttal támogatta az Európai Unió, a magyar állam pedig 72 millió forinttal járult hozzá a fejlesztéshez - mondta el a megnyitón a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója.

Molnár Tamás hozzátette, a 2007 és 2013 közötti időszakban 167 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre az operatív programokban és ebből az összegből 38 milliárd forint fordítható regionális turizmusfejlesztésre.

A dunai bástya korábban üresen álló alsó szintjén a folyami áruszállítás hőskorát, a dunai hadihajózás történetét és a Duna-menti mesterségek hagyományait bemutató kiállításokat rendeztek be.

Az állandó kiállítás részeként bemutatják a dunai áruszállítás egyik tipikus hajója, a bőgőshajó 9 méter hosszú makettjét. Ez a továbbiakban interaktív foglalkozások kelléke lesz. A kapcsolódó helyiségekben pedig a Duna menti mesterségek - halászat, aranymosás, hajóácsok - emlékeit felidéző, relikviáit bemutató installációkat lehet megtekinteni.

A Monostori Erőd a komáromi erődrendszer tagjaként 1850 és 1871 között épült. Az örökkévalóságnak épített létesítmény azonban elkészültével szinte egy időben, a korszerű haditechnika megjelenésével elvesztette hadászati jelentőségét.

A dunai bástya, más néven parancsnoki torony az erőd legfontosabb része, önállóan is védhető egység. Az épület egy földdel fedett, árkokkal csaknem teljesen körülvett, középudvaros, zárt patkó alakú, háromszintes ágyútorony.

Az első világháború békeszerződése az erődrendszert kettévágta: a Monostori Erőd, a Csillag Erőd és az Igmándi Erőd Magyarország területén maradt, míg az Öregvár, az Újvár és a Nádor-vonal Szlovákia területén, Észak-Komáromban található.