Átadták a Zala megyei Kistolmács megújult erdei és horgászlakát

Forrás: MTI

 2020. augusztus 03. 14:06

A létesítmény felújítására és kibővítésére 32,5 millió forint támogatást kapott a Zalaerdő Zrt. Jelenleg további 40 turistaház korszerűsítése zajlik.

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos az avatóünnepségen elmondta: a elmúlt tíz évben 150 turistaházat újítottak fel és 50 új kilátó épült országszerte, jelenleg pedig további 40 turistaház korszerűsítése zajlik a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program jóvoltából.

A kistolmácsi erdei és horgászlak felújítására 32,5 millió forint támogatást biztosított a Téry Ödön-program. A kormánybiztos szerint a hamarosan induló kisvasútfejlesztéssel együtt igazi turistaparadicsommá válhat a térség. A Mura és a Dráva vízi túrázási lehetőségeket is kínál, és kiváló lehetőségek vannak a kerékpározáshoz is – sorolta.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a térség országgyűlési képviselőjeként a Mura-programról beszélt, amelynek két alappillére az agrárium és a turizmus fejlesztése.

A kibővített horgászlakban kényelmesen elfér egy család

Fotó: MTI/Varga György

Dalvári Vince, az Agrárminisztérium erdőgazdálkodási főosztályvezetője szerint az erdők mára a leglátogatottabb belföldi turisztikai célpontok közé emelkedtek. Csak az állami erdőket évente mintegy 40 millió alkalommal keresik fel a látogatók, az erdőgazdaságok és a nemzeti parkok ökoturisztikai létesítményeiben évente 5 millióan kapcsolódnak ki – mondta.

Az állami erdőgazdaságok az elmúlt évtizedben mintegy 20 milliárd forintot fordítottak az állami erdőkben található ökoturisztikai infrastruktúra fejlesztésére, és hasonló nagyságrendűek a folyamatban lévő vagy előkészítés alatt álló programok is.

A belföldi turizmus iránti megnövekedett igény kiszolgálására az erdőgazdaságok a nyár folyamán is számos új turisztikai létesítményt nyitottak meg, köztük van a szolnoki Vadaspark megújult fogadóépülete, az orfűi Vízfő turistaház és a hajósszentgyörgyi vendégház.

Az erdőgazdaságok erdei iskolái a tavaszi időszakban 120 ezer diákot és pedagógust értek el online foglalkozásaikon keresztül, a vándortáborokban pedig már 10 ezer táborozó járhatta végig 9 erdőgazdaság területeit.

Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója arra emlékeztetett, hogy a kistolmácsi szabadidős tó kedvelt a horgászok és a fürdőzők körében, a kisvasúti végállomás jóvoltából pedig 32 kilométeres, nagyrészt erdei vonatozásra indulhatnak a látogatók.

A most felújított és kibővített horgászlakban egy család töltheti a hétvégéjét vagy a nyári szabadságát közvetlenül a vízparton, az egykor munkásszállónak épült erdei lak pedig két lakrészben nyolc ember kényelmes elhelyezését biztosítja korszerű körülmények között.