Átadták Gyulán a felújított Göndöcs-kertet és kulturális intézményeit

Szerző: MTI

 2014. május 25. 08:53

Befejeződtek Gyulán a Göndöcs-kert és műemléki épületeinek felújítási munkálatai. A több mint egymilliárd forintból, EU-támogatással felújított szabadidő- és kulturális központot az önkormányzat szombaton adta át egy késő estig tartó rendezvénysorozat keretében.

Görgényi Ernő (Fidesz) polgármester a beruházás jelentőségéről szólva kiemelte: a Göndöcs Benedek apát-plébános által alapított kert és az abban található létesítményegyüttes a gyulai közélet és a helyi kultúra méltó központja volt sok évtizeden át. Az EU-támogatásnak köszönhetően sikerült megmenteni és újjávarázsolni a Béke sugárúti városrész ősfás környezetét és a park műemléki épületeit. Gyula a Kultúra Magyar Városához méltóan, felújítva és korszerűsítve adja át az ősöktől örökölt parkot és a kulturális műemléki épületeket.

A polgármester hozzáfűzte: a beruházás élénkítette a helyi gazdaságot, hiszen két szállodai vállalkozás az önkormányzattal együttműködve a Göndöcs-kert környezetében korszerűsítette és felújította a Corvin Hotelt és a Komló Szállót.
A projekt keretében felújították az Erkel Ferenc Művelődési Központot, a volt Vigadó, valamint a hajdani könyvtár épületét, ahol Kohán György festőművész szülővárosának, Gyulának adományozott hagyatékát helyezték el. Az épületeket korszerű, energiatakarékos hűtési és fűtési rendszerrel látták el.

Az önkormányzat a beruházást minimális önerő mellett valósította meg, az üzemeltetési költségek minimalizálása mellett. A projekt teljes költsége 1,021 milliárd forint volt, sikeres önerőalap-pályázatoknak köszönhetően az önkormányzat a projektköltségek hét százalékát állta a saját költségvetéséből - közölte Görgényi Ernő.