Átadták Tatabányán a turulszobor alatti hegymászóútvonalakat

Forrás: MTI

 2015. május 03. 10:39

A tatabányai turulszobor alatti sziklákon négy hegymászóutat építtetett ki az önkormányzat, a kezdő szintűtől az extrém nehézségűig - ismertette a város polgármestere a létesítmény pénteki átadóján.

Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) elmondta: a túrázók az összes útvonalat végigmászva csaknem nyolcszáz métert járhatnak be, amelyen számos kötélhíd is található a sziklák között. Az úgynevezett vasalt utakra (via ferratára) a város 15 millió forintot fordított. A létesítménnyel Tatabánya újabb attrakciót kínál a városba látogatóknak.

A Cseszneken lévő, hasonló mászóút szintén tatabányai alpinisták munkája, az ottani helyszínt hétvégenként átlagosan ötszázan keresik fel.

A turulszobor alatti legnehezebb útvonalat Tolnay Kata emlékére Kata útnak nevezték el. A hegymászónő 2009-ben a Himaláján egy hegyomlásban eltűnt három társával együtt.
A mászóutak minősége és hossza a legnépszerűbbek közé sorolhatja a tatabányait. A természetvédelmi területen lévő útvonalakat csak engedéllyel lehet használni, amelyet a Tatabányai Alpin Sportklubnál lehet kiváltani, ahol felszerelés is bérelhető. Bővebb információk a www.vasaltutak.hu oldalon találhatók.