Átalakulóban a máltai szálláskínálat

Szerző: PR-cikk

Forrás: turizmus.com

 2023. október 19. 08:00

A szigetország szállásportfóliójának változása tovább erősíti a VisitMalta stratégiáját, miszerint a covid utáni nyitást követően újragondolták és átstrukturálják a kínálatot, és új szegmensek felé is nyitnak.

A járvány időszakát infrastruktúra-fejlesztésre, szállodák felújítására, átépítésére, bővítésére és új egységek kialakítására használták. Az elmúlt három évben több mint harminc új vagy teljesen felújított szálloda nyílt Máltán és Gozón. Luxus butikhotelek és új láncok is megjelentek a szigeten, mint például a Melia Hotels International vagy épp a Barceló Hotel Group. Számos már meglévő nagy szálloda jelentős felújításon, átalakításon ment keresztül.

Máltán mintegy 170 szálloda és összességében 270 kereskedelmi szálláshely működik, ami a szigeten érvényes szabályok szerint a szállodákat, panziókat, hosteleket és üdülőfalukat foglal magában. Bár évente nyílnak újabb és újabb szállodák, a teljes szobakapacitás nem nőtt jelentősen, inkább a kategóriák aránya tolódott el a magasabb felé. A kétcsillagos kínálat 2018-hoz képest a felére csökkent, a háromcsillagos stagnált, növekedést a négy- és ötcsillagosok által kínált szobaszámban tapasztalhatunk.

2023-ban és 2024-ben számos új és több jelentősen átalakított szálloda nyit meg. A Melia Hotels International három kisebb háromcsillagos szállodával (Mistral, Scirocco és Levante) lépett piacra St Julian’s területén. A Marriott is 2023-ban nyitotta meg legújabb máltai szállodáját az AC hotel St Julian’s-t. A sziget északi partjánál található Ramla Bay Resort idén tavasszal már részben újranyitott 200 szobával, de teljes egészében a három épületből álló komplexum 2024-ben áll üzembe 600 vendégszobával. A Hilton 2024-ben nyitja második szállodáját. A négycsillagos Doubletree by Hilton Malta St. Paul’s Bay-ben 480 szobával várja majd a vendégeket.

2024 tavaszától várja a vendégeket a Doubletree by Hilton Malta

Fotó: hilton.com

A máltai AX csoport is hatalmas fejlesztést vitt véghez, és a korábban Seashells, illetve Suncrest néven ismert négycsillagos szállodájukat 2023 tavaszán AX Odycy néven, a vendégterek teljes átalakítását követően, 600 szobával, számos étteremmel, konferencia- és rendezvényhelyszínnel és egy víziparkkal nyitotta újra.

A vendégterek teljes átalakítása után tavasszal nyílt meg az AX Odycy hotel

Fotó: axhotelsmalta.com

A Barceló Hotel Group nem először jelenik meg a szigeten. Az évek óta zárva tartó Fortina hotelt álmodták újra, és 2023-ban meg is nyílt az új, ötcsillagos, 183 szobás Barceló Fortina Malta Sliema modern városrészében, a Tigne Pointnál, közvetlenül a Vallettára nyíló öböl mentén.

Az újraálmodott Fortina hotel a Vallettára nyíló öböl mentén várja a vendégeket

Fotó: barcelo.com

2024-ben debütál a Hard Rock Hotel Malta is, méghozzá egy 19. századi angol katonai barakknak állítva ezzel emléket St. George’s Bayben. A 370 szobás, közvetlenül a tengerpartra épülő hotel a sziget legnagyobb konferencia-központjával rendelkezik majd.

A Hard Rock Hotel Malta a sziget legnagyobb konferencia-központjával rendelkezik majd

Fotó: hardrockhotels.com

A nagy beruházások mellett lépten-nyomon nyíltak meg 10-15-20 szobás kis butikhotelek a történelmi városrészekben. Legtöbbjüket nemesi palotákból vagy vidéki farmházakból alakították ki. Mindegyik egy kis ékszerdoboz, ezzel erősítve Málta luxuskínálatát. A szigetország egyre nagyobb hangsúlyt fektet az igényes és fizetőképes egyéni vendégkör megszólítására és elérésére. Nem véletlen, hogy 2020 óta minden évben megjelenik a máltai Michelin Guide, amiben idén már 31 étterem is szerepelt, amelyek közül hat már Michelin-csillagos.

Bár Málta hagyományosan családközpontú és gyerekbarát országként ismert, már a szigetek kínálatában is megjelentek az „adults only” szállodák, ahol gyerekzsivajmentesen pihenhetnek és szórakozhatnak a vendégek. Legismertebbek a Hugo’s, a Lure Hotel & Spa és a Seaview (16+), de hasonló koncepcióval működik több butikhotel is.

A Lure Hotel & Spa gyerekzsivajtól mentes pihenést kínál

Fotó: lurehotelmalta.com

A jelentős szállodai fejlesztések mellett a magánszálláshely-szolgáltatói engedélyek száma is markánsan növekedett. Többségében vendéglátó családok és a rövid távú lakáskiadással foglalkozó ingatlantulajdonosok. Jelenleg a szigeteken 4900 ilyen engedéllyel üzemeltetnek egy-, két- és háromszobás kiadó ingatlanokat. Számuk 2017 óta folyamatosan növekszik, és bár a kereskedelmi szálláshelyeken megszálló vendégek száma folyamatosan nő, a magánszálláshelyet használók aránya erősödik. Míg 2017-ben 20-80 százalék volt az arány, idén júniusban már 27-73 százalék.

A magánszállások régebben szinte kizárólag a máltai angol nyelviskolák szállásigényét szolgálták ki, azonban mára, a közösségi szállásfoglalásoknak és az egyéb online platformoknak köszönhetően, sokkal szélesebb vendégkört elérnek. Az airbnb és hasonló platformok népszerűsége nagy szerepel játszik abban, hogy Máltán is jelentősen megnőtt a „szobakiadással” foglalkozók és az ilyen céllal üzemeltetett ingatlanok száma. A Máltai Központi Bank egy korábbi tanulmánya szerint több mint 11 000 máltai „ágy” érhető el az airbnb-n. Jelenleg kb. 3500 máltai host szerepel a rendszerben, többségük egy ingatlant hasznosít, de itt is vannak olyan vállalkozások, amelyek 50-80 kiadó lakást is üzemeltetnek. A máltai jogszabályok szerint ez is engedélyköteles tevékenység. A VisitMalta 2019-es felhívását követően szinte mind regisztrált is a Máltai Turisztikai Hatóságnál.

(X)


Nyitókép: Pexels/Christophe Faugere