Átlag feletti növekedés és innováció a HRS-nél

Forrás: turizmus.com

 2018. június 19. 15:49

Családi vállalkozásból néhány évtized alatt a három legjelentősebb európai szállodai portál egyikévé nőtte ki magát a német HRS. Interjú Tobias Ragge ügyvezetővel.

Hogyan indult a cég, és hol tartanak most?

A HRS-t 1972-ben édesapám, Robert Ragge alapította. A cég még az offline világban alakult, amikor igazi kihívás volt például az üzleti utazóknak szobát találni Kölnben egy-egy vásár idején. Apámnak ekkor támadt az a remek ötlete, hogy összehozza a keresletet és a kínálatot, és erre létrehozott egy praktikus platformot.

A szolgáltatás először Köln régiójában, majd egész Németországban elérhetővé vált, később egész Európát lefedtük eleinte nyomtatott, majd digitalizált katalógusainkkal. Büszke vagyok rá, hogy apám az üzletág egyik úttörője volt: ő indította el az első online foglalási portált 1995-ben, és az első, szállásfoglalásra fókuszáló mobilalkalmazást is 2009-ben.

Az utóbbi 10 évben profilunk a corporate utazás felé fordult. A HRS sokat változott az elmúlt tíz évben, ma a top három szállodai portál egyike Európában, és a HRS Global Hotel Solutions piacvezető a világ üzleti utazási piacán.

Tobias Ragge

Fotó: HRS

 

Globálisan milyen a vállalat piaci pozíciója?

Európában vagyunk a legerősebbek, a második fő piacunk pedig a Távol-Kelet, azon belül is Kína. 34 irodánkkal gyakorlatilag valamennyi, üzleti utazók számára releváns úti célt lefedünk, több mint 1500 alkalmazottal jelen vagyunk egyebek mellett Sanghajban, Tokióban, Szingapúrban, Párizsban, Londonban, Mumbaiban, Sao Paolóban és New Yorkban.

Több mint 3000 multinacionális vállalat dolgozik velünk, köztük a világ legnagyobbjai, mint a Google, a Siemens, az Alibaba, a China Mobile, a Volkswagen, valamint a Nokia és a MOL. A célunk nem kevesebb, mint lehetőleg minden, a cégek számára használható szállást foglalhatóvá tenni portálunkon keresztül. Globálisan körülbelül 485 ezer ilyen szálláshely létezik, ezek közül 360 ezer elérhető nálunk.

Hogyan tudtak ekkorát nőni?

A filozófiánk egyszerű: szeretnénk minél inkább megkönnyíteni az üzleti utazók dolgát, és leegyszerűsíteni minden, foglalással kapcsolatos folyamatot. A két fő szempont a megtakarítás és a vendégelégedettség. Érvényesítjük a vállalati árakat, automatizált fizetési és számlázási lehetőségeket kínálunk. A kis- és középvállalatok alkalmazottjai is exkluzív hoteldíjakat, időtakarékos eljárásokat és intelligens szolgáltatásokat élvezhetnek. A mobil be- és kicsekkolási megoldások, illetve a papír- és kártya nélkül fizetési lehetőségek szintén megkönnyítik az ügyfelek utazását.

Milyen terveik vannak a jövőre nézve?

Minden fejlesztésünknél az ügyfélelégedettség növelését, szolgáltatásaink komplexitásának fokozását tartjuk szem előtt. Új üzletágunk foglalkozik a meetingekkel és a csoportos foglalásokkal, a HRS Meetings Solutions online foglalási eszköz a folyamatok átfogó kezelését teszi lehetővé, miközben nyomon követhetők a költségek is.

A HRS számára milyen kihívásokat hozott a digitalizáció?

A digitális világ sok lehetőséget kínál, az üzleti utazók életét kifejezetten megkönnyíti. Éppen ez az egyik olyan terület, ahol innovációra törekszünk. A jövőbeni fejlesztéseinkben például kulcsszerepet kap majd a mesterséges intelligencia és a beszédfelismerés. Emellett szeretnénk minél pontosabban kinyerni a megfelelő adatokat, hogy aztán személyre szabott ajánlatokat tudjunk kínálni minden egyes utazó számára.

Milyennek látja a közép-kelet-európai és a magyar piacot?

A piac dübörög, a szállodafoglaltság és a hotelek jövedelmezősége is dinamikusan nő a régióban. A legnagyobb növekedést Kijevben tapasztaltuk, de Budapest rögtön a második helyen áll. Ez a befektetőket is vonzza, ami látszik is a szállodanyitási kedven 2018-ra és 2019-re vonatkozóan.

Növekedésünk a régióban átlag feletti, ami a helyi vállalati ügyfelekkel folytatott proaktív kapcsolattartásnak és globális növekedésnek is köszönhető. Arra pedig kifejezetten büszkék vagyunk, hogy sok független, kisebb hotelt is segítettünk a corporate szegmensben az üzletszerzésben.

(Írásunk eredetileg a Turizmus.com magazin 2018. májusi számában jelent meg.)