Átlagos szobaárak Európában: London vezet

Forrás: turizmus.com

 2015. augusztus 04. 18:00

A HRS összegyűjtötte a népszerű európai szálláshelyek 2015 II. negyedévi átlagos szobaárait. Az elemzésben a foglalási rendszer kínálatában található 1-5 csillagos Európai szállodák átlagárait hasonlította össze a megvalósult foglalások alapján.

A táblázat a publikus oldalról érkező egyéni és a céges foglalásokat egyaránt tartalmazza a 2015. április 1 - 2015. június 30-ig tartó időszakban, és fontos megjegyezni, hogy az 1-5*-os átlagárak csak közelítő értékelést adnak, mert nem súlyozott átlagról van szó, tehát nem tudjuk, hogy egy adott városban milyen arányban értékesítettek 5, illetve 1*-os szobákat.

Daniela Sedlonova, a HRS GROUP Hotel Solutions részlegének kelet-európai regionális értékesítési vezetője a magyar és a cseh helyzetről szólva kiemelte: Budapest szállodai szobaárai 3,9%-kal növekedtek a javuló kihasználtságnak köszönhetően. Budapest a krízis óta a legjobb számokat produkálja, azonban a budapesti szobaárak még mindig alacsonyak más európai úti célokhoz képest, így a vendégek magasabb színvonalú szállodákban (négycsillagosban egy háromcsillagos áráért) pihenhetnek.

Prága kiemelkedő hónapot tudhatott maga mögött májusban. Ez az olyan nagy keresletet teremtő események kombinált hatásának volt köszönhető, mint a májusi hosszú hétvége, a jégkorong-világbajnokság és a 21 év alattiak futball Európa-bajnoksága. Brnoban a 3,1%-os növekedést a vállalati ügyfelek generálták. A Brno-i cégek növekvő száma és a kedvező gazdasági helyzet hatással volt a szobaárakra is."

A második negyedévben az árak 13%-kal növekedtek Pozsonyban (már az első negyedében is több, mint 11%-kal nőttek az árak). Ez a növekedés különösen a magas színvonalú (főleg négy- és ötcsillagos) szálláshelyek utáni erős keresletnek köszönhető. Pozsony, mint biztonságos úti cél viszonylag alacsony árakkal teret kap arra, hogy folytatódjon a lassú árnövekedés a jelenlegi kedvező gazdasági környezetben.

A helyzet Kijevben sokkal stabilabb 2015-ben, mint 2014-ben. A természetes kereslet lassan visszatér, ami  lehetővé teszi a szállodák számára az árnövekedést és a tavalyi veszteség visszanyerését. Minszkben nyíltak új szállodák (a jégkorong-bajnokságra), a megnövekedett kínálat pedig nagyobb versenyt eredményezett az árak tekintetében is. Moszkvában a jelenlegi politikai és gazdasági helyzet következtében (gyenge rubel) a szállodáknak a hazai ügyfelekre kell koncentrálniuk – az árcsökkenés elsősorban a külföldi vendégek számának csökkenésével áll összefüggésben, melyet a növekvő helyi kereslet ellensúlyoz ugyan, de alacsonyabb vásárlóerőt képvisel. "

2015 második negyedéve igazolta a lengyel szállodaipar felélénkülését. Az átlagárak szinte valamennyi fontos úti cél esetén nőttek, főleg az olyan üzleti célpontok esetében, mint Varsó és Poznan. Érdemes megemlíteni Bydgoszcz eredményeit is, amely fokozatosan vált az új beruházások egyre vonzóbb helyszínévé. A város emellett érdekes alternatívát nyújt a helyiek hétvégi kirándulásaihoz.