Átlépte a 150 ezret az MKB Szép Kártya birtokosok száma

Forrás: MTI

 2015. május 05. 15:13

Átlépte a 150 ezret az MKB Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP) birtokosok száma - közölte az MKB kedden.

A tájékoztatás szerint az elmúlt években közel 31,5 milliárd forintot utalt a munkáltató az MKB Szép Kártyákra, a költésekből 2014 végéig pedig közel 27 milliárd áramlott vissza a gazdaságba.

Az idén az év első négy hónapjában már valamivel 5 milliárd forint fölötti az MKB Szép Kártyára átutalt béren kívüli juttatás, ami 300 millió forinttal több 2014 hasonló időszakánál.

Tavaly az MKB Szép kártyákra 11,1 milliárdot utaltak át a munkáltatók, miközben a kártyabirtokosok ezzel közel megegyező összeget el is költöttek, ami a beérkező pénzek 95,6 százalékának feleltethető meg.

A kártyákról 2014-ben elköltött összeg kétharmada - a korábbi évekhez hasonlóan - a vendéglátás alszámláról származott, szálláshelyre 20, szabadidőre 14 százalék jutott. A felhasznált összegek 38 százalékát a Budapest-Közép-Dunavidéki Turisztikai Régióban költötték el, egy másik jelentős, 13 százalékos részét pedig a Balatonon és környékén - közölte az MKB.

Lehoczky László, a kártyát kibocsátó MKB Egészségpénztár és Nyugdíjpénztárt Kiszolgáló Kft. ügyvezető igazgatója a közleményben egyre tudatosabb felhasználóknak tartja az MKB Szép Kártya birtokosait, ami a 2015. május 31-ig mobilizálható, még 2013-ban jóváírt pénzek folyamatos költésében is megmutatkozik.

A folyamatos értesítések Lehoczky László szerint már tavaly is nagyban elősegítették, hogy a lejáró összegek gyorsuló ütemben apadjanak a határidőhöz közeledve. Így tavaly júniusban végül csak 169 millió forintot kellett visszautalniuk, ami a dolgozóknak 2012-ben juttatott összeg mindössze 1,6 százaléka volt. Lehoczky László szerint minden esély megvan rá, hogy az idén mind abszolút összegben, mind százalékosan kisebb legyen a végső maradványösszeg - írja közleményében az MKB.