Átmenetileg 5%-os áfát javasol a házhoz szállításra az MVI

Forrás: turizmus.com

 2020. november 11. 11:45

Az elvitelre és házhoz szállításra vonatkozóan 5%-os áfakulcs ideiglenes alkalmazását kéri a kormányzattól a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a vendéglátó vállalkozások fennmaradása és a munkahelyek megőrzése érdekében. A javaslatot öt másik szakmai szervezet is támogatja.

Mivel a járvány második hullámában meghozott korlátozó intézkedések részeként a vendéglátóhelyeknek, éttermeknek – az üzemi étkezdék kivételével – 30 napra be kell zárniuk, az elvitelre történő értékesítés és a házhoz szállítás maradt az egyedüli bevételi forrás a vendéglátóhelyek számára, ám ezeket az értékesítési formákat – néhány termék kivételével – 27%-os áfa terheli, szemben a helyben történő éttermi étel- és alkolhomentesital-fogyasztás 5%-os áfakulcsával.

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) ezért az javasolja, hogy a helyben fogyasztásra érvényes 5%-os áfakulcs átmenetileg alkalmazható legyen az elvitelre történő értékesítés és a házhoz – saját személyzettel történő – szállítás esetén is a vendéglátóhelyek számára, különös tekintettel az adventi, karácsonyi és szilveszteri időszak közeledtére.

Indoklásuk szerint a helyben fogyasztáshoz képest az elvitelre történő értékesítés és a házhoz szállítás során alacsonyabb eladási árat lehet érvényesíteni. Emellett a magas áfakulcs (27%) és a többletköltségek (pl. futárok díja, közvetítői, diszpécseri szolgáltatás, online felület üzemeltetése, bankkártya, SZÉP-kártya használati díja, marketingköltségek) miatt a kiszállítással történő értékesítés messze nem kifizetődő a vendéglátó vállalkozásoknak.Kutatásaik szerint a magas költségek és veszteségek miatt az első hullámban még házhozszállítási tevékenységet ellátó éttermek több mint 40%-a a második hullámban már inkább a teljes bezárás mellett dönt.Felidézik az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet 2020 nyarán végzett kutatását, mely szerint a pénzügyi tartalékkal nem rendelkező cégek aránya különösen magas a vendéglátásban (71%) és a szálláshely-szolgáltatásban (62%).

Az MVI szerint a kiszállítással történő értékesítés messze nem kifizetődő a vendéglátó vállalkozások számára

Fotó: 123rf.com

A járvány kitörése óta a vendéglátás területén legalább 30 ezer emberrel kevesebben dolgoznak, és az MVI szerint az 5%-os áfa kiterjesztése nélkül újabb éttermek zárhatnak be végleg, és becslésünk szerint akár további 30-50 ezer fő veszítheti el az állását.A KSH adatai alapján 2020 második negyedévében, a járvány első hullámában a vendéglátóhelyi folyóáras forgalom országosan 50%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A nyári időszakban a belföldi turizmusnak köszönhetően átmenetileg javult helyzet, de ennek ellenére az első nyolc hónap forgalma 25%-kal alacsonyabb az előző évhez viszonyítva. Budapesten a külföldi turisták elmaradása miatt ennél lényegesen rosszabb a helyzet.

Érvelésük szerint az átmeneti áfacsökkentés nem jelentene bevételkiesést a költségvetés számára, hiszen a jelenlegi adóteher mellett sokan nem vállalnak majd házhozszállítást, illetve a megszűnő vállalkozások sem tudnak később adóbevételeket termelni.

A javaslatot – melyet november 10-én küldtek el az illetékes kormányzati szerveknek – öt másik szakmai szervezet is támogatja, így a Magyar Bocuse d'Or Akadémia, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ), a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ), a Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA), valamint a Vendéglátó és Idegenforgalmi Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) – tájékoztatta szerkesztőségünket az MVI.