Átmenetileg zárva a Citadella

 2014. május 05. 16:59

Május 5-én rendőrök zárták le a Citadellát, mert vagyonkezelője, az MNV Zrt. visszavette használójától az UNESCO Világörökség részét képező műemléket. Ezért hétfőn senkit nem engedtek át a Citadella sorompóján, még a turistabuszokat sem.

A Magyar Beutaztatók Szövetsége kérdésünkre elmondta: számukra nem is az a legnagyobb kellemetlenség, hogy a buszok nem tudják megközelíteni a Citadellát, hiszen máskor is van rá példa, hogy egy-egy építkezés, futóverseny vagy baleset miatt módosítani kell a megszokott városnéző útvonalon. Sokkal nagyobb gond, hogy nem kapnak információt a Citadella területén lévő étterem sorsáról, ahol pedig több szériát is előre lekötöttek, ezeket pedig nem annyira egyszerű máshova átszervezni.

Az információkat a MUISZ is megerősítette.

A lezárás az MTI információ szerint hétfőn este, lapzártánk után megszűnhet.

Az MNV Zrt. azért ragaszkodik a visszavételhez, mert az Emberi Erőforrások Minisztériumának megállapítása szerint a Citadella használata, illetve hasznosítása nem felel meg a Világörökségről szóló törvény rendelkezéseinek.

A jogszabály előírja, hogy a területet az egyetemes és nemzeti értékeit megőrizve kell használni, bemutatni, fenntartható módon fejleszteni vagy szükség szerint helyreállítani.

A hatósági helyszíni szemlék azonban megállapították, hogy az ingatlanon évtizedek óta nem volt jelentősebb felújítás, helyreállítás. A bérlők elvégezték ugyan a szükséges karbantartásokat és az alkalomszerű javításokat, de lényegében csak az üzleti érdekeiket érintő beruházásokat hajtották végre. A Citadellán lévő reklámok és feliratok többsége elhelyezésével és látványával megbontja a világörökségi helyszín egységes megjelenését és esetenként károsítja a várfalakat is.

Az MNV Zrt. 2014 márciusában felszólította a Citadella bérlőit, hogy április 30-ig kiürítve adják át a területet. Arról is tájékoztatta őket, hogy ha az átadási kötelezettségüknek nem tesznek eleget, akkor az MNV Zrt. végrehajtást kezdeményez ellenük. Jelentősen lelassította a terület átvételét az a tény, hogy a kerület jegyzője 2013. november 5-én ideiglenes használati engedélyt adott a Citadella bérlőinek. Amint ez az MNV Zrt. tudomására jutott, azonnal eljárást indított a XI. kerület Újbuda Önkormányzata vagyonkezelői szerződésének megszüntetésére. Az Önkormányzat vagyonkezelői joga 2014. január 17-én megszűnt.