Augusztus végén nyit a megújult diósgyőri vár

Forrás: MTI

 2014. augusztus 18. 18:49

Befejeződött a diósgyőri vár megújítása, a középkori erődítmény kapuját augusztus 30-án nyitják meg a látogatók előtt, akiket egész napos kulturális kavalkáddal várnak.

A magyarországi műemlékvédelemben példa nélküli rekonstrukció eredményeként megújult és régi pompájában várja a látogatókat a diósgyőri vár, amely a nyugati szárny kivételével két szint magasságig újra felépült. A vár tornyai között három palotaszárny is újjáépült, amelyben helyet kapott Közép-Európa legnagyobb lovagterme, egy várkápolna és a királynék lakóterme is –mondta Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere hétfőn sajtótájékoztatón.

A jószerivel egyedülálló beruházás a Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése című program keretében valósult meg, a miskolci önkormányzat az Új Széchenyi Terv keretében 2 milliárd 272 millió forintot nyert uniós és hazai pályázaton a 2 milliárd 714 millió forintos projektre, az önrész 442 millió forint volt.

 

A diósgyőri vár fejlesztésével Miskolc és az ország olyan turisztikai látványossággal gazdagodott, amely Közép-Európában is egyedülálló – hangsúlyozta Pfliegler Péter, aki annak a reményének adott hangot, hogy a teljes pompájában álló vár újra megtelik élettel, a kápolna esküvők méltó színhelye lesz, a kiállítóterekben a középkori várélet és hajdani mesterségek elevenednek meg.

A nyár utolsó szombatján színes programokkal, fergeteges hangulattal, egyedi produkciókkal nyitja meg kapuit a vár, az ünnepség vendége lesz többek közt Besenyei Péter műrepülő világbajnok, aki látványos bemutatót tart a tornyok között, fellép az ExperiDance táncegyüttes, Király Viktor és a P. Mobil is, de lesz jelmezes felvonulás, a várfalak között középkori fogadó, és bemutatkoznak a Diósgyőri Kóborlovagok.

Az augusztus 30-i megnyitó késő estig tartó rendezvényei ingyenesen látogathatók.