Augusztusban felpörögtek a bérek a turizmusban

Forrás: turizmus.com

 2018. október 19. 11:50

A szálláshely-szolgáltatóknál és a vendéglátásban kapható bérek azonban még mindig alig érik el a nettó átlagkereset kétharmadát.

Augusztusban a bruttó átlagkereset 321 172 forint, a nettó átlagkereset 213 579 forint volt, egyformán 10,1 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az év első nyolc hónapjában a keresetek 11,8 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

A reálkeresetek éves emelkedése augusztusban 6,5 százalékos, az év első nyolc hónapjában 9,0 százalékos volt a 3,4, illetve 2,6 százalékos inflációval számolva. A növekedésre a munkaerő-kereslet élénkülése, a minimálbér és a garantált bérminimum 8, illetve 12 százalékos emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá bizonyos állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak hatással.

Munkaerőhiány srófolja fel a béreket

Fotó: turizmus.com

Az idegenforgalomban és vendéglátásban 208 ezer forint volt a bruttó átlagkereset, 13,8 százalékos emelkedés eredményeként. Ennek a nettója átlagosan 140 ezer forint havi jövedelmet jelent az ágazatban, miközben a nemzetgazdasági átlag nettóban 213 ezer forint. Az augusztus ráadásul kiugró volt, az év első nyolc hónapjában a nettó csak a 138 ezer forintot érte el a turizmusban.