Már Ausztria jólétét fenyegeti a turisztikai munkaerőhiány

Forrás: turizmus.com

 2024. január 05. 13:51

Újévi interjújában teljesen új megoldásokat szorgalmaz az osztrák turisztikai ágazatot sújtó akut munkaerőhiány kezelése érdekében Susanne Kraus-Winkler turisztikai államtitkár.

A szezonális foglalkoztatás kérdésének „rugalmasabbnak és gyakorlatiasabbnak” kell lennie – fejtette ki a der Standardnak adott nyilatkozatában, ugyanakkor nem volt túl optimista, hogy ez hamarosan megtörténik.

„Sok embernek van beleszólása a munkaerőpiaci folyamatokba. Ahogy az Ausztriában lenni szokott, aggodalomra ad okot, hogy a viták során jelenleginél a végén rosszabb megoldás születhet, ami végső soron ellehetetleníti a jelentős reformokat” – mondta, majd hozzátette: a turizmusban dolgozók hiánya végsősoron a megszokott „jólétünk elvesztésével” járhat – írja blogján Kovács Balázs turisztikai szakember.

Ausztriában évek óta szorgalmazzák a munkaerőhiány leküzdésére irányuló intézkedések meghozatalát, különösen a szolgáltatási szektorban.

A turizmusban dolgozók hiánya a megszokott „jólét elvesztésével” fenyeget Ausztriában

Fotó: 123rf.com

A Gazdasági és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a harmadik országbeli állampolgárok foglalkoztatásának növelését tudja elképzelni. Jelenleg a legtöbb harmadik országbeli turizmusban dolgozó állampolgár Bosznia-Hercegovinából és Szerbiából érkezik.

„Az olyan országok, mint a Fülöp-szigetek, manapság már nemzetközi szinten helyezik el a szakképzett munkaerőt, és kifejezetten az egész világ számára képeznek ki turisztikai alkalmazottakat. Most rajtunk a sor, hogy nyissunk feléjük – érvelt a Susanne Kraus-Winkler, aki az osztrák gazdasági kamara (WKO) szállodai tagozatának egykori elnökeként is jól ismeri a realitásokat.