Ausztria felveszi a kesztyűt a hamis online vendégértékelésekkel szemben

Forrás: turizmus.com

 2024. február 17. 11:02

Az ausztriai szállodások és vendéglátók szakmai érdekképviseltét ellátó gazdasági kamara (WKO) nemrégiben felmérést végzett tagjai körében az online vendégelégedettség mérések hitelességét illetően.

A közel 3300 visszajelzés alapján megállítható, hogy a turisztikai szektor területén tevékenykedő vállalkozások közel 80 százalékát érte már szándékos hitelrontás anonim online visszajelzések alapján. A válaszadók 96 százaléka konkrét hatósági fellépést sürget a hitelrontó, anonim értékelések megakadályozása, illetve kiszűrése érdekében.

Az online vendégelégedettség mérő platformok egyre inkább „távolodnak az eredeti céljuktól”, a „mesterséges intelligencia és a marketingrobotok korában hitelességük és átláthatóságuk erősen megkérdőjelezhető”, amely végső soron a „fogyasztók félretájékoztatásához és megkárosításához” vezet: ez ellen fel kell lépnünk – véli Robert Seeber a WKO szálloda tagozatának elnöke.

Az online vendégelégedettség mérő platformok egyre inkább távolodnak az eredeti céljuktól

Fotó: 123rf.com

A problémára reagálva Susanne Kraus Winkler, Ausztria turisztikai államtitkára a fake vendégértékelések kiszűrését fontos versenyképességi kérdésnek tartja. A téma EU-szinten való megvitatása és szabályozása érdekében az államtitkár kezdeményezi, hogy a probléma megvitatása az EU turisztikai miniszterek soron következő február 19-20-i informális ülésének napirendjére kerüljön.

Ezenkívül nemzetállami hatáskörben is foglalkoznak az online profilok hitelességének helyreállításával, a garanciális elemeinek kidolgozásával, amely részét képezi Karl Nehammer kancellár által nemrégiben meghirdetett „Ausztria-terv 2030” programcsomag turisztikai fejezetének.

Gyors megoldást követel a témában az osztrák szállodaszövetség (ÖHV) is. „Évek óta nem megyünk előre ebben a vitatott kérdésben. Míg az egyik fél a valódi nevek használatának kötelezettségét csodaszernek látja, addig az adatvédők az internet végét látják ebben. Amíg nem születik kompromisszumos megoldás, addig nem jutunk előbbre” – sürgeti a politikai döntéshozatalt Markus Gratzer, az ÖHV főtitkára – írja szakmai blogján Kovács Balázs turisztikai tanácsadó.