Súlyos munkaerőhiánnyal küzd Ausztria turizmusa, sereghajtó lett az EU-ban

Forrás: turizmus.com

 2023. április 17. 12:04

Ausztria gazdasága továbbra is küzd a munkaerőhiánnyal, amelynek egyik legakutabb területe a turisztikai ágazat. Míg a világjárvány alatt az osztrák munkanélküliek száma meghaladta a félmilliót, addig mára 113 ezer nyitott álláslehetőséget tart számon az osztrák munkaügyi hivatal (AMS).

A munkaerőhiány különösen a szolgáltató szektorban és az egészségügyben érezhető, az előbbi területén a turizmus és a vendéglátás a kritikus területek, ahonnan leginkább hiányzik a szakember – szemlézi a der Standard cikkét a GD Consulting blogja.

Az Eurostat adatai szerint Ausztria az Európai Unióban a legtöbb betöltetlen álláshellyel rendelkező ország, ahol fajlagosan a legmagasabb az üres munkakörök aránya. Míg az EU átlagában a versenyszférában a betöltetlen munkakörök aránya 2,9 százalék, Ausztriában ez az arány 5,4 százalék. Magyarországon a mutató kedvezőbb az EU átlagánál, 2,5 százalék körüli. Az elemzés rámutat arra, hogy a turizmus gazdasági és társadalmi szerepe igen jelentős Ausztriában, így az ágazati problémák kihatnak a nemzetgazdaságra. A munkakörülmények nem megfelelőek, és az extra leterheltség magas fluktuációhoz vezet, amely tovább súlyosbítja a munkaerőhiányt a szektorban – ismerteti az összefüggéseket Helmut Mahringer munkaügyi szakértő.

Kritikus a munkaerőhiány az osztrák vendéglátásban

Fotó: 123rf.com

 

Egy további probléma, hogy a „babyboomer" generációból nagy számban most mennek nyugdíjba, így jelentős munkaerőkapacitás esik ki a piacról, továbbá a járvány utáni trendnek megfelelően a munkavállalók sokszor inkább részidőben kívánnak dolgozni. Ez mutatkozik meg abban a jelenségben, hogy nemzetgazdasági szinten a ledolgozott munkaórák száma még csak most éri a járvány előtt szintet, bár nominálisan sokkal többen vannak állásban mint korábban, csak sokan nem teljes munkaidőben.